Daruvarske šape

ŠAPE
Sastojci:
450 g brašna
210 g oraha
200 g šećera
200 g svinjske masti
2 jaja
šećer u prahu – za posip

Postupak:
Brašno, šećer, mast, jaja i orahe zajedno pomiješamo. Prvo miješamo smijesu kuhačom, zatim rukama. Smjesu za šape stavimo u hladnjak na par minuta da se stisne. Za to vrijeme kalupe za šape namažemo masti i posipamo brašnom.
Zatim kalupe punimo načinjenim tijestom te pečemo u pečnici na 170 stupnjeva, 25 minuta. Kada su šape pečene, iz kalupa ih vadimo dok su još vruće. Posipamo ih šećerom u prahu.
Medvjeđe šape

Temperirana čokolada:
tamna čokolada oko 300 g
Ganache:
250 g tamne čokolade
300 ml slatkog vrhnja
3 žlice meda
Prstohvat cimeta
korica jednog limuna
korica jedne naranče
Dekoracija:
bijela čokolada

Postupak ganache:
Preko čokolade naribati koricu jednog limuna i jedne naranče, dodati  med i cimet. Slatko vrhnje grijati do vrenja, maknuti s vatre pa preliti preko čokolade.
Miješati da se otopi u glatku smiijesu. Smijesu izliti u kalup, prekriti folijom da se ne napravi korica. Staviti smjesu u škrinju da se stisne.
Postupak temperiranje čokolade:
2/3 čokolade otopiti na pari. Kada dosegne temperaturu od 45 stupnjeva maknuti sa pare i  dodati preostalu 1/3 čokolade, te miješati. Temperiranu čokoladu ravnomjerno kistom nanijeti tanko  u kalupe. Kada se čokolada u kalupima stisne.
Daljnji postupak:
Nasjeckati gotove šape. Kada se čokolada u kalupima stisne, pomoću dresir vrećice u kalupe nanijeti ganache. Nakon što smo dodali jedan sloj ganachea, u kalupe stavljamo nasjeckane šape, te preko njih još jedan sloj ganachea. Kada se sve stisne, na vrh dodamo temperiranu čokoladi i pomoću noža poravnamo. Kada se praline stisnu, pažljivo ih izvaditi iz kalupa. Predhodno otopljenu bijelu čokoladu nanijeti na praline.

Primjedbe