KOLAČI BEZ BRAŠNA: Pronašli smo recepte za čokoladne i zdrave kolače koji ne debljaju

Brašno je izdašna i nutritivno dragocjena namirnica bogata ugljikohidratima i škrobom koji pomažu vašem organizmu da gomila kile.

Osim škrobom, brašno je bogato biljnim proteinima, mastima, vitaminima, mineralima i vlaknima. Prečestim korištenjem pšeničnog brašna možete dobiti višak kilograma, ali i stvoriti intoleranciju na gluten.
Ako imate ove simptome, vrijeme je da se obratite liječniku i prestanete konzumirati bijelo pšenično brašno:
depresija i tjeskoba

zbunjenost i nemogućnost koncentracije
artritis
česte glavobolje
neočekivane promjene raspoloženja
bol u trbuhu i nadutost
hiperaktivnost
sindrom kroničnog umora
Ako imate neke od navedenih simptoma i osjetljivi ste na gluten, kolači bez brašna su odličan odabir za vas. Pronašli smo fine recepte uz koje ćete potpuno prestati jesti kolače s brašnom.
Kolači bez brašna
Čokoladna crna torta kao kolač bez brašna

Potrebni sastojci:

Biskvit:

7 jaja
7 žlica šećera
5 žlica mljevenog pettit beure keksa
2 žlice kakaa
15 žlica mljevenih oraha
60 g tamne čokolade
3 žlice ulja

Krema:

5 jaja
150 g šećera
150 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca

Priprema:

Kada radite biskvit odvojite bjelanjke i žumanjke. Žumanjke pomiješajte s šećerom par minuta pa u to dodajte otopljenu čokoladu, ulje, kakao, mljevene kekse i orahe. U to ručno umiješajte istučeni snijeg od bjelanjaka. Ovaj kolač bez brašna pecite 20 minuta na 180ºC.  Kada se ispeče pričekajte da se ohladi pa ga narežite na tri jednake trake.
Za kremu miješajte jaja s šećerom dok se ne sjedine u pjenastu masu. Nakon toga ih prebacite u posudu za kuhanje i držite ih na pari ili laganoj vatri 5-6 minuta. Tada će se krema početi lagano zgušnjavati. Pripazite da nije jaka vatra jer bi se krema mogla zgrušati. Kad se krema zgusne dodajte čokoladu koju ste rastrgali na komadiće i maslac. Pričekajte da se sve sjedini i ohladite kremu. Svaku koru biskvita premažite trećinom kreme. Ohladite cijelu tortu kako bi se slojevi lijepo proželi.

Primjedbe