DŽEMI LEDY...KOLAČ BEZ JAJA I MARGARINA...TAKO JEDNOSTAVAN A TAKO UKUSAN

Sastojci
Za kolač:
  • 100 g šećera
  • 60 g šećera u prahu
  • 125 ml ulja
  • 60-100 g Džem extra borovnica Podravka

  • 90 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
  • 90 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
  • 1 žličica Praška za pecivo Dolcela
  • 1 žličica Sode bikarbone Dolcela

  • 1 žličica Vanilin šećera Dolcela
  • 45 g kakaa
  • 200 ml jogurta
  • 40 ml mlijeka
Za glazuru:
  • 25 g maslaca
  • 50 g čokolade
  • 3 žlice slatkog vrhnja
Priprema:

Izmiješajte šećer, šećer u prahu, ulje i džem. Pomiješajte brašna, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i kakao. U smjesu od brašna umiješajte smjesu od džema i ulja, a zatim i jogurt koji ste izmiješali s mlijekom. Sve dobro promiješajte i izlijte u namašćen duguljasti kalup (26×12 cm). Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta. Na laganoj vatri otopite maslac, čokoladu i vrhnje, pa ovom glazurom prelijte još vrući kolač.

Posluživanje:

Ohlađeni kolač narežite i poslužite.

Savjet:

Kolač će biti sočan, a da li je pečen provjerite drvenim štapićem ili čačkalicom koji nakon vađenja treba ostati čist.

Primjedbe