TUZLANSKE HURMAŠICE - BOLJIH NEMA!!!

Sastojci: 

Tijesto: 

  •   2 jajeta  
  •   2 šoljice šećera  
  •  200 g maslaca  
  •   brašna po potrebi 

Agda: 

  •   9 šoljica šećera 
  •   11 šoljica vode
  •   1 limun

 Priprema: 

Umutiti jaja sa šećerom , dodati maslac postepeno dodavati brašno i prašak za peicvo dok se ne dobije ujednačenu masu.  Od tijesta ćemo oblikovati kuglice malo veće od oraha, koje potom spljoštimo i pritisnemo uz ribež (najsitnije rupice). Slažemo hurmašice na suhu tepsiju i kda se peku na 180-200 stepeni, dok ne porumene.
Dok se hurmašice peku, trebamo napraviti agdu. Agda se pravi tako da šećer zalijemo vodom i dobro promiješamo da se istopi, u ovu smjesu iscijedimo i sok iz limuna. Pečene hurmašice zalijemo hladnom, nekuhanom agdom, poklopimo i pustimo da odstoje.

Primjedbe