U OVOM POSTU OTKRIVENA JE TAJNA ORGINALNI SARAJEVSKIH ĆEVAPA

Sastojci:
  • 1,5 kg junetine
  • 0,5 kg janjetine
  • 3 čena češnjaka
  • 2 kafene žlice sode bikarbone
  • malo soli

Priprema:

.Meso izreži na kocke 2 x 2 cm i posoli ,soli ide 1.8-2% od težine mesa. Prokuhaj 3-4 zgnjecena čena češnjaka u vrlo malo vode (otprilike 100 ml) i ostavi da se ohladi i prelij preko mesa i izmješaj.
.Meso pusti da odstoji preko noći u frižideru.Samelji meso dva puta na srednju veličinu sa mašinom za meso fi 6 mm.Dobro izmješaj rukama ili mašinom za tijesto ako je imaš.Ovu smjesu pokrij i ostavi van frižidera na sobnoj temperaturi jedno 4-5 sati a onda skloni u frižider.  Možeš držati u frižideru, upotrebljivo je do 2 dana. Prije samog oblikovanja ćevapa ( pečenja) dodaj po želji malo sode bikarbone u smjesu da bi ćevapi bili rahliji i da odskaču dok se peku,dobro promješaj.
Ćevape oblikuj , protisni kroz limenu spricu   da budu kompaktni..Peci na roštilju na jakoj vatri (po mogucnosti na drvenom ugljenu .Stalno premazuj resetku rostilja sa ovcijim (govedjim) lojem dok roštiljaš.(može i ulje) Nemoj da prepečeš jer će biti tvrdi i suhi. Sredina ćevapa mora biti malo roza boje kad je pečen.
Rasijeci lepinje na pola lagano ih namoči u juneću juhu, pa ih napari na roštilju preko ćevapa.
.Ako si baš u žurbi propasiraj češnjak ručnim mixerom i preskoči točku 3 ali  preporučujem da slijediš sve od točke 1 do točke 9 ako hoćes rezultat.

Posluživanje:

Serviraj ćevape sa crvenim lukom isjeckanim na kockice i šalicom hladnog jogurta a kajmak je poželjan ako ga imate.

Primjedbe