BOSANSKE KIFLE ILI SLANCI

Sastojci  
  •  1 kg brasna tip 550     
  •  2 kocke kvasca      
  • 600 ml mlakog mlijeka    
  •  2 zlice secera      
  • 1 1/2 zlica soli     
  •  1 1/2 dl ulja   
  •    2 zlice octa   
  •   5 zlica brasna    
  •  1 1/2 zlice soli  
  •   1 zlica skroba     
  • vode po potrebi      
  • ulje za premazivanje

  U mlako mlijeko izmrviti kvasac, dodati secer i 3 kasike brasna te kratko promijesati i ostaviti da se dize desetak minuta.    
    U brasno dodati kvasac, ulje, ocat , sol i zamijesiti tijesto te ostaviti da se dize.         Kad se tijesto naraslo i udvostrucilo se premijesiti ga jos jedanput i ponov pokriti, te ostaviti da se ponovo dize.      
 Nakon toga od tijesta odkidati manje kolicine tijesta i oblikovati loptice.         Svaku lopticu tanko razvaljati u elipsasti oblik, te urolati u kiflu.      
   Kifle poredati na pek papir, premazati mlijekom i ostaviti da se dizu desetak minuta, nakon toga staviti kifle da se peku u predhodno zagrijanu pecnicu na 200 stepeni.      
  Zamijesiti preljev od brasna, skroba, soli i vode tijesto malo gusce os tijesta za palacinke.      
  Nakon 7 minuta pecenja izvaditi kifle, i kasikom sipati preljev preko njih te vratiti na kratko 3-4 minute da se jos peku.      
  Ponovo izvaditi kifle i premazati ih uljem, te ponovo vratiti u pecnicu da jos malo porumene.        
Kifle se ne smiju predugo peci, jer ce u protivnom biti tvrde.      
Izvaditi iz pecnice i prekriti ih krpom desetak minuta.

Primjedbe