Kaštelanska torta

Za biskvit:
12 cijelih jaja
240 g fino mljevenih badema
160 g grublje sjeckanih badema
400 g kristal šećera
150 g krušnih mrvica (ili mljevenog dvopeka)
100 ml Prošeka (ili drugog slatkog desertnog vina)
50 g čokolade za kuhanje, 42% kakaa


Za glazuru:
200 g čokolade za kuhanje, 42% kakaa
50 g maslaca
2 žlice neutralnog ulja (npr. soja ili suncokretovo)




Priprema


Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za torte obložite papirom za pečenje, pa ga premažite s malo otopljenog maslaca. Ostavite sa strane.

U manjoj zdjeli, krušne mrvice prelijte s prošekom, promiješajte pa ostavite sa strane.


Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke izmiksajte električnim mikserom sa cijelom količinom šećera. Miksajte oko 10 minuta dok smjesa ne postane blijedo žuta. Ostavite smjesu sa strane.


U odvojenoj zdjeli, izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg. Ostavite sa strane.


 U smjesu žumanjaka dodajte grublje ribanu čokoladu, mljevene bademe, grublje sjeckane bademe i krušne mrvice s prošekom. Dodajući jedan po jedan sastojak, neprestano miksajte. Na kraju, dodajte žlicu po žljicu snijega od bjelanjaka neprestano miksajući. Smjesu dobro izmiksajte kako bi se svi sastojci spojili.


Smjesu izlijte u pripremljen kalup za tortu. Pecite na istoj vatri oko 45-50 minuta. Prije nego tortu izvadite van, provjerite čačkalicom u sredini torte da li se ispekla.


Izvadite tortu iz pećnice pa ju ostavite u kalupu da se ohladi na sobnoj temperaturi, oko 10 minuta.


U međuvremenu, dok se torta hladi, pripremite glazuru. U manjem lonću kombinirajte nalomljenu čokoladu, maslac i ulje. Postavite lončić nad drugim, većim lončićem u kojem ste zavrili vodu, pa sve sastojke za glazuru rastopite na pari miješajući. Pazite da vam čokolada ne zagori, a ako je potrebno dodajte još 1 žlicu ulja.


Tortu izvadite iz kalupa pa ju premažite čokoladom. Možete pomoću donje strane žlice čokoladu podizati da vam izgleda „čupavo“, da dobije rustikalniji štih. Možete ju ukrasiti i bademima.


Tortu ostavite u hladnjaku preko noći

Primjedbe