Čokoladna poslastica – Samo za istinske ljubitelje čokoladnih poslastica.

Sastojci
  • 550 g tamne čokoladne kuverture 
  • 250 ml mliječnog vrhnja za šlag 
  • 1 žličica muškatnog oraščića 
  • 6 jaja veličine ‘M’ 
  • 110 g sirovog šećera od šećerne trske prstohvat soli
  • 80 g krupno narezanih prženih lješnjaka   Priprema 
1. Pećnicu zagrijati na 180°C Na srednju rešetku postaviti prazan duboki lim u koji može stati manji lim, promjera 18×28 cm, u kojem će se peći kolač. Obložiti ga papirom za pečenje. Narezanu kuverturu, slatko vrhnje i muškatnim oraščić otopiti na pari, stalno miješajući na niskoj temperaturi. Maknuti s vatre i ohladiti desetak minuta. Odvojiti 5 žlica rastopljene kuverture za preljev ohlađenog kolača.
2. Cijela jaja miksati 1 minutu, dodati šečer i sol te nastaviti miksati 5 minuta ili dok smjesa ne postane pjenasta. dodati rastopljenu i prohlađenu kuverturu i kratko promiješati.
3. Smjesu uliti u pripremljeni lim, pokriti aluminijskom folijom i dobro zatvoriti sa svih strana. Postaviti lim u prazni zagrijani lim, u njega uliti 400 ml vode, vratiti u pećnicu i peći oko 60 minuta. Izvaditi lim, ukloniti aluminijsku foliju, ohladiti kolač na sobnoj temperaturi 60 minuta zatim ga prebaciti u hladnjak na najmanje 6 sati ili preko noći. Moj je bio u hladnjaku preko noći.
4. Izvaditi kolač na tanjur ili tacnu za serviranje, otopiti na pari čokoladu koju ste ostavili sa strane, premazati kolač i posuti lješnjacima. Čuvati u hladnjaku do serviranja. Posluživanje Čokoladnu kuverturu moguće je kupiti u svim većim trgovačkim centrima.

Primjedbe