BOMBICE SA VIŠNJAMA….SLATKIŠ KOJI ME SVAKI PUTA VRAĆA U DJETINSTVO

Sastojci

  • Za testo:
  • 1 kg krompira
  • 1 jaje
  • 1 kašikica soli
  • brašno

Za punjenje:

  • 1/2 kg višanja bez koštica
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 2 kašike šećera
  • I još:
  • 200 gr prezle (hlebnih mrvica)
  • malo ulja
  • 2-3 kašike šećera


Priprema
Krompir skuvati, najbolje sa korom, ali može i oguljen.
Dok se krompir kuva, spremiti punjenje od višanja. U šerpu staviti višnje sa svim sokom koji su pustile i zagrejati do vrenja. U prah od pudinga dodati šećer i sve usuti u višnje. Promešati dobro i malo ukuvati. Masa treba da je što gušća da bi se lakše punile gomboce.
Kada je krompir skuvan, oguliti ga ili ocediti, ispasirati, posoliti i dodati toliko brašna da se umesi testo ne previše tvrdo. Rastanjiti ga na debljinu od oko 1 cm i iseći na kvadrate 5×5 cm. Uzimati po jedan, još malo ga rastegnuti na dlanu, staviti kašikicu nadeva od višanja i skupiti ivice. Formirati gomboce.


U šerpu sipati malo ulja (može i maslac, naravno) zagrejati ga, pa usuti prezlu da se prži, neprestano mešajući. Kad je prezla malo požutela, skloniti šerpu sa vatre i dodati šećer.
U veći lonac sipati vodu, malo posoliti, pa kad voda proključa, spuštati gomboce u nju. Kad isplivaju, kuvati ih još koji tren. Ocediti ih i kratko isprati pod mlazom hladne vode. Pažljivo ih spustiti u prezlu i protresti sud da se gomboce uvaljaju sa svih strana.
Posluživanje
Servirati bar po tri na tanjiru, za početak!!!

Primjedbe