Slatke, mekane i neodoljive kiflice gotove za 20 minuta!

Sastojci
-4 jaja
-200 gr. šečer
-200 gr. kiselo mlijeko
-125 gr. svinjska mast ili maslac
-1 kocka svjež kvasac
-1 žličica soli
-kora naribana od 1 limuna
-1 vanilin šećer
-125 ml. mlačnog mlijeka
-50 ml. mlijeka za rastvaranje kvasca
-1250 gr. Pšenično glatko brašno Podravka

Još:

-1-2 žumanjka za premazivanje
-djem
-kristal šečer za posipanje
Priprema
U toplo mlijeko rastvorite kvasac,dodajte 1 žlicu od količine šečera i 1 žlicu brašna.Ostavite da naraste.
Izlupajte jaja viljuškom, dodajte šečer,vanila,mlačno mlijeko,soli,kora od limuna,kiselo mlijeko,omekšana mast i prosejte brašno i dodajte u tekuću smjesu.

Izmjesite glatko tijesto i pustite ga na toplom da udupla.Zatim podjelite ga na loptice od 100 gr. koje razvaljajte u obliku elipse, na jednom kraju stavite đem i savijte kao rolatiće. Stavite ih na pleh pokriven pek papirom, ređajte ih malo bliže nego obično.

Ostavite ih opet da narastu, pred pečenjem namažite ih žumanjcetom i posujte ih šečerom.Pecite ih na 180 stepeni do zlatno braon boje.

Primjedbe