BRZA ŠAMPITA ZA 15 MINUTA MOJA ČAROBNA FORMULA

 

ZA SAUM

6 bjelanjaka

24 kasike secera

malo manje od 1dl vode

prstohvat soli

ZA KORU

6 zumanjaka

6 kasika secera

6 kasika brasna 6 kasica

mlijeka

6 kas ulja

1 mala kasika praska za pecivo

Priprema

Prvo napraviti koru. Umutiti zumanjke sa secerom u pjenastu masu, dodati, mlijeko,

ulje, brasno i pzp. U tepsiju staviti pek papir ili foliju, pomastiti, posuti brasnom i peci


oko 15 min na 200 stepeni. Tepsija je 30×20 Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti

foliju i staviti na tacnu.

Za saum, staviti secer u serpu, dodati vodu i staviti da se kuha. Dok provrije smanjiti na

najmanju T Dok se voda kuhati bjelanjke u cvrst snijeg, dodati pa i

nastaviti mutiti. Dotle je šecer sa vodom provrio… Lagano dodavati vreo šecer u cvrst snijeg NE

ODJEDNOM…na početku po 2-3 kasike, kasnije povecavati i tako dok se ne potrosi sva

tekucina.

Nastaviti mutiti na najvećoj jacini/brzini caa 10 min

Provjeriti kasikom kad se uzme i

okrene, da ne klizi sa kasike, već stoji cvrsto.

Na ohlađen biskvit staviti sampitu i poravnati, posuti sačokoladom u prahu, ai ne

mora…. Staviti u frizider da se ohladi.

Posluživanje

Ja je izrezem odmah,prije nego sto ode na hladjenje. Kolicina jaja se moze povecati po

zelji…Na 1 bjelanjak idu 4 kasike secera…

Primjedbe