LISNATO TIJESTO – PO ŠKOLSKI

 

Ovako sam ga ja učila u školi praviti i uvijek mi lijepo ispadne 

Sastojci

1 kg mekog brašna


1 kg margarina

cca 6 dl hladne vode

1-2 žlice sirćeta

sol po ukusu

brašno za margarin i valjanje


Priprema

U vodu umješajte sol i sirće, prosijte brašno, zamjesite mekše tijesto,dobro ga izradite. Tijesto pobrašnite i ostavite odmarati na stolu prekriveno krpom.

Margarin narežite na kockice, zamjesite sa malo brašna, oblikujte tanju kocku i ostavite u hladnjaku.

Bogato pobrašniti radnu površinu, lopticu tijesta razvući na četiri strane (kao plus sa debljom sredinom)

U sredinu staviti rashlađen margarin i preklopiti ga sa razvučenim “stranicama”.

Tanko razvaljati tijesto u veliki pravokutnik.

Sada preklapati:

na 3 sloja; uzeti lijevu stranu pravokutnika i preklopiti malo dalje od sredine zatim desnu preko toga.

Opet razvaljati u pravokutnik.

Sada preklapati na 4 sloja; lijevu stranu preklopiti do sredine tijesta, desnu stranu isto do sredine pa preklopiti obje strane tijesta gdje se spajaju.

Opet razvaljati u pravokutnik i ponoviti preklapanje u 3 sloja. Malo ostaviti da odleži na hladnom, pa razvaljati i koristiti ili razrezati na 4 dijela i staviti u led.

Trebalo bi ostaviti između svakog preklapanja da odmara na hladnome ali ja to nikada ne radim jer sam uvijek u žurbi i nestrpljiva sam čekati 

Bez obzira na to mi uvijek super uspijeva jer je tijesto mekše.

Ako ipak primjetite da se teže valja ostavite ga pola sata odmarati i to je to 

Od ove količine dobijem 4 porcije po 2 velike kore.

Primjedbe