VIŠNJE U TEGLAMA ZA ZIMU

 

Juni je mesec višanja, i ako volite kolače, sos ili pite sa višnjama, onda sigurno tražite način kako da ih sačuvate za zimu. Ovo je recept po kojem ih ja ostavljam u teglicama bar 20 godina i pokazao se kao najpraktičniji. Zamrzavanje je, razume se, najzdraviji način, ali onda bi mi trebala dva zamrzivača da svo voće i povrće koje volim zamrznem za neke buduće dane.

Potrebno vam je:

10 kg višanja – očišćenih od peteljki i iscepanih (izvadjene koštice)

2 kesice konzervansa (obično ide jedna na 5kg plodova)

10 teglica od kilograma – opranih, obrisanih, vodite računa da su čepovi dobri i bez rdje.


Višnje operite, očistite od peteljki i koštica, pomešajte sa konzervansom i ostavite 24 sata da stoje tako u vangli ili loncu. Mogu da stoje i u kuhinji na sobnoj temperaturi, nije problem. Nakon ta 24h videćete da su otpustile sok.

Pakujte ih u teglice koliko ploda stane i prelijte sa sokom koji su pustile. dobro zatvorite poklopcem i to je sve!

Ovako ostavljene višnje mogu da se koriste i za kolače i za sos, zadržaće svoju čvrstinu i boju i nakon godinu dana, a biće uvek spremne da ih upotrebite.

Primjedbe