LJEPOTA OVOG KOLAČA NE MOŽE SE OPISATI RIJEČIMA…MORATE PROBATI

 

Sastojci:


Za testo:

– 250g mekog brašna

– 250g oštrog brašna

– 250 g margarina

– 1dl belog vina

– 100g šećera u prahu

– 3 žumanca

– 1 kašičica praška za pecivo

– prstohvat soli

Za nadev od maka:

– 200g mlevenog

vina,55dl belog vina – 1

– 100g šećera

– 50g suvog grožđa

Za nadev od oraha:

– 200g mlevenih oraha

– 1,5dl belog vina

– 100g šećera

– 50g suvog grožđa

Za nadev od jabuke:

– 800g rendanih jabuka – oceđenih –

sok od jednog limuna

– 2 kašike meda

– 1/4 kašičice – mlevenog voća

1/4 kašičice mlevenog karanfilića

– 250g pekmeza od šljiva

– 1 jaje za premazivanje kore

– 4 kašike šećera u prahu za posipanje

priprema:


Prosejati obe vrste brašna, šećer, so i prašak za pecivo. Dodati žumanca i iseckani margarin i sve zajedno izmrviti. Sipati vino i zameniti testo. Uviti u providnu foliju i staviti u frižider dok se ne pripreme nadevi

Rendane jabuke preliti sokom od limuna, dodati cimet, karanfiliće i med. 3Izmešati i ostaviti sa strane. U dvije manje šerpice sipati vino, dodati šećer i suvo grožđe i zagrejati da se šećer istopi. Preliti mak i orahe, sjediniti sastojke i ostaviti da se nadevi ohlade. Dublju tepsiju, 25cmx25cm obložiti papirom za pečenje. Zagrejati rernu na 180 stepeni.

Primjedbe