NAJUKUSNIJI LOKUMI KOJI SE NAJLAKŠE PRAVE

 

Ustipci koji u našim krajevima nazivaju lokumi su pogodni za doručak ili večeru. Izvedba je jako laka, ao ukusu posudite vi sami: -)).

Sastojci

Potrebno je:

250 gr kiselog mlijeka

150 ml mlijeka

20 gr svjezeg kvasca

5 gr sode bikarbone


3 komada jaja

1 kafena kasika secera

po ukusu soli

po potrebi (oko 800 gr) brasno vrh 400

0,5 soljice od crne kafe ulja

za przenje ulja

Priprema

Kvasac izdrobiti, dodati mlako mlijeko, kasiku secera, kasiku brasna i malo soli.

Pomesati i ostaviti da nadodje.

Kada je smjesa nadosla, pomesati sa ostalim sastojcima uz stalno mjesanje i uz postepeno dodavanje brasna. Zamjesiti testo da bude mekoce kao zapitu. Ostaviti na toplo da nadođe, povremeno mijesajuci da se stvaraju mjehurici vazduha.

Nadoslo testo izručiti na površini koju ste ranije malo namazali uljem. I gornju stranu testa namazati uljem i razviti oklagijom debljine od 1 cm. Ovako namnazano tjesto prilikom pečenja ce manje upijati ulja.

Tjesto seci na zeljene oblike, vaditi krugove casom, romboidne, kocke, ketvorougaone, … , i peci u vrelom ulju.

Lokume možete posluziti uz bijeli sir, med, dzem, nutelom ili po vasoj volji.

Posluživanje

Lokumi su pogodni za dorucak ili večeru.

Ako ih radite za dorucak, tjesto mozete napraviti jednu noc ranije i cuvati u hladnjaku. Sutradan ostavite tjesto za kratko na sobnoj temperaturi i pecite.

Primjedbe