OVO JE NAJSOČNIJI I NAJUKUSNIJI KOLAČ KOJI SAM U ŽIVOTU JELA…MORATE PROBATI!

 

SASTOJCI:


Krema:

5 jaja

250 g šećera

40 g guštine

150 g pšeničnog griza

1 vanilin šećer

50 g putera

1,3 l mlijeka

sirup:

300 g šećera

300 ml vode

1 vanilin šećer

po ukusu ribana korica pomorandže

malo cimeta

i još:

10 listova kora za pitu

100 g putera malog

ulja

priprema:


Fenomenalan grčki desert! Prvo pripremiti sirup: sjediniti šećer, vanilin šećer i vodu, prokuhati. Na laganoj vatri kuhati 5-6 minuta, pa dodati sitno ribanu koru pomorandže i malo cimeta (može i bez cimeta, po ukusu; ali savjetujem obavezno staviti koricu pomorandže). Ostaviti da se ohladi! Pećnicu zagrijati na 180 C. Krema: U šerpu sipati 1,2 l mlijeka, pa staviti da prokuha. Umutiti jaja i šećer, pa dodati gustin, pšenični griz i 100 ml mlijeka. Dobro umutiti (da nema grudica), pa sipati u ključalo mlijeko.

Miješati svoje vrijeme. Kada krema dobije gustinu, maknuti sa vatre, pa dodati puter. Izmiksati, pa ostaviti da se prohladi (krema ne treba biti potpuno hladna). Otopiti puter. Pleh premazati puterom, pa redati 5 kora. Svaku koru premazati sa malo otopljenog puta. Na 5. koru staviti kremu. Preko kreme staviti preostalih 5 kora. Svaku premazati sa malo otopljenog puta, osim posljednje kore! Isjeći oštrim nožem, pa preliti sa malo ulja. Poprskati sa vrućom vodom, pa staviti u zagrijanu pećnicu. Peći nekih 35-40 minuta; gotova je kad porumeni. Sirup procijediti! Pečenu pitu preliti hladnim sirupom. Dobro ohladiti, pa poslužiti!

Primjedbe