NAPRAVITE MOCARELA SIR ZA 30 MINUTA!

 

Potrebni sastojci:

3,8 l mleka

1 ½ kašičica limunske kiseline u prahu

¼ kašičice tečnog sirišta

1 kašičica soli

priprema:

Mleko sipajte u veliku šerpu i na srednjoj jakoj temperaturi zagrevajte mleko dok ne dostigne temperaturu 12C, za ovo će vam biti potreban kuhinjski termometar. Kad je mleko dostiglo odgovarajuću temperaturu uz limunsku kiselinu u prahu, dobro promešajte i nastavite zagrevati mleko. Kad se mleko zagrejalo do temperature od 31C, ulijte siršte ii dobro promešajte. Primetićete da se mleko lagano počinje zgušnjavati, a primetićete i malene grudvice. Između 35-40C temperature mleko će biti poprilično ukusno i vreme je da ugasite šporet, a moći ćete primetiti i kako se surutka odvaja od grudvica sira. Skinite šerpu sa šporeta i ostavite da se prohladi pet minuta. Nakon toga uz pomoć šuplje kašike izvadite sve stvorene grudvice (gospodine) u posebnu posudu i ocedite višak surutke koliko je moguće. Nakon toga sir stavite u mikrotalasnu rernu da se greje 60 sekundi, ponovo ocedite surutku i uključite sir nekoliko puta da se topli ravnomerno rasporedi kao da mesite testo. Nakon tog sira ponovo vratite u mikrotalasnu i zagrejte sir 30-40 sekundi u zavisnosti od jačine mikrotalasne pa ponovo ocedite višak surutke. Na sir pospite malo soli pa ga preključite dva puta i ponovo vratite u mikrotalnu na 30-40 sekundi i ocedite višak surutke. U ovom trenutku sir bi trebalo da je veoma vruć i da podseća na rastopljeni mocarela sir, na ruku stavite rukavicu pa ga razvucite najviše što i otpustite da se sam složi. Ponovite grejanje u mikrostalnoj dok svi slojevi sira ne budu jednako vrući – dva do tri puta. Nakon toga od sira možete napraviti male loptice, veknu ili pletenicu. Ovako pripremljen sir čuvajte u frižideru u hladnoj vodi. ponovo ocedite surutku i preklopite sir nekoliko puta da se toplina ravnomerno rasporedi, kao da mesite testo. Nakon tog sira ponovo vratite u mikrotalasnu i zagrejte sir 30-40 sekundi u zavisnosti od jačine mikrotalasne pa ponovo ocedite višak surutke. Na sir pospite malo soli pa ga preključite dva puta i ponovo vratite u mikrotalnu na 30-40 sekundi i ocedite višak surutke. U ovom trenutku sir bi trebalo da je veoma vruć i da podseća na rastopljeni mocarela sir, na ruku stavite rukavicu pa ga razvucite najviše što i otpustite da se sam složi. Ponovite grejanje u mikrostalnoj dok svi slojevi sira ne budu jednako vrući – dva do tri puta. Nakon toga od sira možete napraviti male loptice, veknu ili pletenicu. Ovako pripremljen sir čuvajte u frižideru u hladnoj vodi. ponovo ocedite surutku i preklopite sir nekoliko puta da se toplina ravnomerno rasporedi, kao da mesite testo. Nakon tog sira ponovo vratite u mikrotalasnu i zagrejte sir 30-40 sekundi u zavisnosti od jačine mikrotalasne pa ponovo ocedite višak surutke. Na sir pospite malo soli pa ga preključite dva puta i ponovo vratite u mikrotalnu na 30-40 sekundi i ocedite višak surutke. U ovom trenutku sir bi trebalo da je veoma vruć i da podseća na rastopljeni mocarela sir, na ruku stavite rukavicu pa ga razvucite najviše što i otpustite da se sam složi. Ponovite grejanje u mikrostalnoj dok svi slojevi sira ne budu jednako vrući – dva do tri puta. Nakon toga od sira možete napraviti male loptice, veknu ili pletenicu. Ovako pripremljen sir čuvajte u frižideru u hladnoj vodi.

Primjedbe