Starinski kolač od jabuka

 

Biskvit:
3 jaja
1 čaša šećera
1 čaša mlijeka
1 čaša ulja
2 čaše glatkog brašna
Ezoic
1 prašak za pecivo
Nadjev:
1 kg jabuka
3 žlice šećera
1 žličica cimeta
5 žlica griza
Ukrašavanje:
šećer u prahu
Napomena:
Mjera je čaša od 200 ml
UPUTE

Prvo treba izraditi nadjev.
Jabuke oguliti, očistiti i naribati na veći ribež.
Prebaciti ih u posudu na štednjaku, dodati šećer i cimet, pa 15-ak minuta.
Tokom dinstanja kad jabuke puste sok dodati i griz da upije tekućinu.

Kad je nadjev gotov, ostaviti sa strane da se hladi.
U posudi za miksanje razbiti cijela jaja, dodati šećer i miksati da smjesa bude pjenasta.
Zatim uliti ulje i kratko miksati, kao i mlijeko.
Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo te sve završno dobro izmiksati da se sastojci spoje.
Protvan veličine 33×19 centimetara namastiti i pobrašniti.
Smjesu za biskvit podijeliti na 2 jednaka dijela.
Sipati polovicu smjese u protvan.
Peći je u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10 minuta.
Nakon toga izvaditi iz pećnice i poslagati dinstane jabuke te ih zagladiti.
Preliti s ostatkom smjese za biskvit i staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva dodatnih 35 minuta.
Ohlađeni kolači sa šećerom u prahu i uživati.

Primjedbe