Kolač koji se sprema brzo i lako, a pri tome je jeftin i ništa manje ukusan.
Sastojci:
- 4 jaja
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja
- 12 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 8 kašika šećera
- 1 kašika kakaoa
Fil:
- 500 ml mleka
- 100 gr kokosa ( ovde se može staviti griz, umesto kokosa )
- 8 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 kašika oštrog brašna
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 3 kašika ulja
- 1 kašika mleka ( stavljam uvek jednu kašiku mleka da bi s ekolač lakše sekao, čak i kad stoji u frižideru čokolada neće pucati )
Priprema:
Ulupati penasto belanca pa dodati šećer i nastaviti mutiti.
Ulupati jak šne pa dodati žumanca.
Dodavati u mlazu ulje, pa mleko sve uz mućenje.
Na kraju umešati brašno i prašak za pecivo.
Podeliti na 2 dela pa u jedan deo staviti kakao.
Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Dublju tepsiju 21 x 21 cm ( ili približnih dimenzija ) namazati margarinom pa na dno staviti papir za pečenje.
Istresti svetlu ili tamnu smesu, po želji i staviti da se peče u rernu.
Dok se peče odmah staviti mleko na vatru pa dodati mu kokos, šećer, brašno i vanilin šećer.
Mešati dok se ne zgusne.
Taman dok skuvate fil i korica će se malo zapeći, treba da se uhvati korica.
Otvoriti rernu pa istresti na koricu skuvan fil, brzo rasporediti.
Preko preliti drugi deo korice, koji vam je preostao i sve vratiti da se peče zajedno.
Peći otprilike još 30 minuta.
Testirajte čačkalicom, ako izadje suva kada je ubodete kolač je pečen.
Kolač OBAVEZNO ostaviti da se hladi u posudi u kojoj sta ga pekli, jer je fil još uvek mekan, a kad se ohladi fino će se stegnuti.
Kada se kolač stegnuo poklopiti tacnom i kolač okrenuti.
Skinuti papir i preliti glazurom.
Na pari otopiti čokoladu sa uljem i mlekom i premazati preko kolača.
Kolač zatim protresti, brzim i kratkom pokretima levo – desno, da bi glazura lepo “legla” na kolač.
Ostaviti još malo da odstoji, sat vremena je dosta i poslužiti.
Prijatno.
Primjedbe
Objavi komentar