Torta Pariz je kombinacija oraha i banane. Orasi u kori i banana u kremu od žumanaca.
Sastojci:
- 4 jaja
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 2 kašike kakaoa
Druga kora:
- 7 belanaca
- 12 kašika šećera
- 150gr pečenih, mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
Krem:
- 7 žumanaca
- 200gr šećera
- 500ml mleka
- 5 kašika gustina
- 250gr margarina
- 2 banane
Sirup:
- 100ml vode
- 100gr šećera
- 2 kašike ruma
Priprema:
Ulupati belanca sa šećerom pa dodati žumanca. Pomešati brašno i kakao pa dodati prethodnoj smesi, izmešati pa od ove smese ispeći dve tanke korice na 180 stepeni u okruglom kalupu, otprilike 23 cm.
Ulupati belanca sa šećerom pa dodati mlevene orahe i brašno pa izmešati. U istom kalupu gde smo pekli prve dve kore peći i ovu, treću dok ne porumeni, tad je gotova.
Pomešati žumaca sa šećerom i brašnom pa dodati malo mleka i razmutiti. Ostatak mleka staviti da provri pa zakuvati smesu od žumanaca. Mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre i ohladiti. Ulupati penasto margarin pa mu dodati ohladjen fil. Izgnječiti banane pa dodati u krem
Prokuvati šećer sa vodom 2-3 minute pa skloniti sa vatre i dodati rum.
Nafilovati sa pola krema prvu koru, pa staviti koru sa orasima i nafilovati ostatak krema. Poklopiti trećom korom i dekorisati po žellji. Usput kore prskati sa sirupom.
Tortu Pariz prohladiti pa poslužiti.
Primjedbe
Objavi komentar