OVO JE ORGINALAN RECEPT ZA TORTU SA MJERAMA NA KAŠIKE.KOD MENE POSTOJI VIŠE OD 30 GODINA. KLASIK MEĐU TORTAMA: BOEM
Sastojci
kora
12 belanaca
12 kasika secera
250 gr pecnih mlevenih lesnika
15 gr kakao
1 fil
6 zumanca
6 kasika secera
2 kasike brasna
2 kasike gustina
2 vanil secera
500 ml mleko
2 fil
6 zumanaca
6 kasika secera
4 stangle cokolade
200 gr maslaca
glazura
3 stangle cokolade
3 kasike secera
1 kasika maslaca
Priprema
1.
Belanca i secer umutiti u cvrst sneg, dodati mlevene lesnike i kakao,
kasikom lagano sve sjediniti, staviti u najvecu tepsiju i peci oko 30 min na
180 – 200 C. Pecenu koru iseci na 3 dela.
2.
Prvi fil: Zumanca, secer, gustin, brasno i vanil secer pomesati sa malo mleka
od onih 500 ml, ostalo mleko staviti da kuva, pa skuvati fil kao za puding.
Ohladiti.
3.
Drugi fil: zumanca i secer penasto umutiti pa ih skuvati na pari, pred kraj
dodati cokoladu kad se istopi skloniti sa pare fil, ohladiti, i u ohladjen dodati
penasto umucen maslac.
4.
Filovati kora – zuti fil – crni fil – kora – zuti – crni fil – kora – glazura
Posluživanje
Ja sam ovaj put pravila 3 odvojene kore, 4 belanca, 4 kasike secera, 80 gr
lesnika i 5 gr kakao, a za glazuru napravila ganache od 200 ml slatke pavlake
i 150 gr cokolade. Torta je divna, nema kome se ne svidja…
kora
12 belanaca
12 kasika secera
250 gr pecnih mlevenih lesnika
15 gr kakao
1 fil
6 zumanca
6 kasika secera
2 kasike brasna
2 kasike gustina
2 vanil secera
500 ml mleko
2 fil
6 zumanaca
6 kasika secera
4 stangle cokolade
200 gr maslaca
glazura
3 stangle cokolade
3 kasike secera
1 kasika maslaca
Priprema
1.
Belanca i secer umutiti u cvrst sneg, dodati mlevene lesnike i kakao,
kasikom lagano sve sjediniti, staviti u najvecu tepsiju i peci oko 30 min na
180 – 200 C. Pecenu koru iseci na 3 dela.
2.
Prvi fil: Zumanca, secer, gustin, brasno i vanil secer pomesati sa malo mleka
od onih 500 ml, ostalo mleko staviti da kuva, pa skuvati fil kao za puding.
Ohladiti.
3.
Drugi fil: zumanca i secer penasto umutiti pa ih skuvati na pari, pred kraj
dodati cokoladu kad se istopi skloniti sa pare fil, ohladiti, i u ohladjen dodati
penasto umucen maslac.
4.
Filovati kora – zuti fil – crni fil – kora – zuti – crni fil – kora – glazura
Posluživanje
Ja sam ovaj put pravila 3 odvojene kore, 4 belanca, 4 kasike secera, 80 gr
lesnika i 5 gr kakao, a za glazuru napravila ganache od 200 ml slatke pavlake
i 150 gr cokolade. Torta je divna, nema kome se ne svidja…
Primjedbe
Objavi komentar