MENE JE ODUŠEVILA LAKOĆA IZRADE A EFEKAT KOJI SE DOBIJE NE MOŽE SE RIJEČIMA OPISATI – STVARNO DOBRA PIZZA PROČITAJ RECEPT NA:
Sastojci:
testo
500 gr brašna,
1 kesica suvog kvasca,
100 ml mleka,
oko 200 ml vode,
1 kašičica meda ili šećera,
testo
500 gr brašna,
1 kesica suvog kvasca,
100 ml mleka,
oko 200 ml vode,
1 kašičica meda ili šećera,
pola kašike soli,
nadev
200 gr šunke,
100 gr pršute,
200 gr kačkavalja,
200 gr proprženih ili mariniranih šampinjona,
kečap, origanoo,
susam i žumance za premazivanje,
nadev
200 gr šunke,
100 gr pršute,
200 gr kačkavalja,
200 gr proprženih ili mariniranih šampinjona,
kečap, origanoo,
susam i žumance za premazivanje,
Pripremaa:
1.
U toploj vodi razmutiti kvasac, kašiku brašna i kašičicu meda ili šećera. Ostaviti kvasac da naraste. Brašno osoliti i u njega dodati, nadošli kvasac i mlako mleko. Zamesiti testo da se odvaja od posude, a onda ga doraditi na radnom delu.
Ja brašno prosejem za sve. Doduše, za zapršku ne prosejavam… Testo od prosejanog brašna, puno je vazduha. Kada ga dobro umesim, izlupam ga 5-6 puta o radni deo. Posle toga mu nema druge, nego da bude lepo šupljikavo testo. To pokazuje ovaj presek, koji sam napravila nožem.
2.
Ova lopta testa je malo veća od pesnice. Premazanu uljem, ja sam maslinovim, vraćam je u posudu. Preko posude stavim kesu, i čekam da testo naraste.
3.
Dok testo narasta, možete seckati ili rendati sastojke za nadev. Posle sat vremena, ovo testo je naraslo. I to baš.
4.
1.
U toploj vodi razmutiti kvasac, kašiku brašna i kašičicu meda ili šećera. Ostaviti kvasac da naraste. Brašno osoliti i u njega dodati, nadošli kvasac i mlako mleko. Zamesiti testo da se odvaja od posude, a onda ga doraditi na radnom delu.
Ja brašno prosejem za sve. Doduše, za zapršku ne prosejavam… Testo od prosejanog brašna, puno je vazduha. Kada ga dobro umesim, izlupam ga 5-6 puta o radni deo. Posle toga mu nema druge, nego da bude lepo šupljikavo testo. To pokazuje ovaj presek, koji sam napravila nožem.
2.
Ova lopta testa je malo veća od pesnice. Premazanu uljem, ja sam maslinovim, vraćam je u posudu. Preko posude stavim kesu, i čekam da testo naraste.
3.
Dok testo narasta, možete seckati ili rendati sastojke za nadev. Posle sat vremena, ovo testo je naraslo. I to baš.
4.
Testo premesimo minut-dva. U izvornom receptu http://www.goodshomedesign.com/pizza-corona/,piše da testo treba razvaljati u krug, na pobrašnjenoj radnoj površini. Ja nisam. Razvaljala sam ga direktno na pek papiru, na poleđini podmazanog pleha. Ja sam na poleđini, jer mi je tako lakše, a vi kako je vama. U centru kruga, napravite rupicu u testu. Ja sam to uradila poklopcem od flomastera.
5.
I sad nam je potreban još jedan krug. Možete ga nacrtati, ali vam savetujem da ga kao ja, samo obeležite. Ja sam u sredinu testa spustila, i ovlaš pritisnula, poklopac prečnika 15 cm. E sada, od te rupice, prema obeleženom krugu, sečete osam trouglova. One šire krajeve truglova ne sečemo. Od njih kreće kečap. Ne stavljamo ga do kraja testa, već ovako.
6.
Preko kečapa ide nadev. Sastojci i količina nadeva, mogu biti po vašoj želji.
7.
Trouglove, jedan po jedan, povlačimo preko nadeva i podvlačimo pod testo.
8.
Evo ih, svi preklopljeni, premazani žumancetom i posuti susamom.
Sada pravac u rernu, zagrejanu na180 ili 200 stepeni. Opet svako poznaje svoj šporet. Za 15-20 minuta biće gotova, i uživanje može da počnee…
9.
Evo je!
Posluživanje:
Posluživanje, nikako snogu i nabrzinu. Ovo je, ipak, PRAZNIČNA PIZZA.
5.
I sad nam je potreban još jedan krug. Možete ga nacrtati, ali vam savetujem da ga kao ja, samo obeležite. Ja sam u sredinu testa spustila, i ovlaš pritisnula, poklopac prečnika 15 cm. E sada, od te rupice, prema obeleženom krugu, sečete osam trouglova. One šire krajeve truglova ne sečemo. Od njih kreće kečap. Ne stavljamo ga do kraja testa, već ovako.
6.
Preko kečapa ide nadev. Sastojci i količina nadeva, mogu biti po vašoj želji.
7.
Trouglove, jedan po jedan, povlačimo preko nadeva i podvlačimo pod testo.
8.
Evo ih, svi preklopljeni, premazani žumancetom i posuti susamom.
Sada pravac u rernu, zagrejanu na180 ili 200 stepeni. Opet svako poznaje svoj šporet. Za 15-20 minuta biće gotova, i uživanje može da počnee…
9.
Evo je!
Posluživanje:
Posluživanje, nikako snogu i nabrzinu. Ovo je, ipak, PRAZNIČNA PIZZA.
Primjedbe
Objavi komentar