Divna pita koje se mota oko sebe a između slojava tijesta slaniji kravlji sir. Zaista ju vrijedi napraviti i u živati u njoj. Iako sam kupila slani tvrđi kravlji sir i ostala sam bez polovice jer ga je moja Stella pojela pa sam dodala svježi i skupa pomiješala i dodala samo još malo soli.
SASTOJCI:
Tijesto 1 kg brašna
400 ml mlake vode
1 vrećica suhog kvasca
2 žličice šećera
3 žličice soli
1 cijelo jaje
2 bjelanjka
80 ml ulja
150 ml ulja koje se izlije u trpsiju prije stavljanja tijesta
300 g sira
2 žutanjka koja su ostala za premaz tijesta
100 g maslaca kojim se pokrije pita
PRIPREMA:
U 200 ml mlake vode pomiješati 2 žličice šećera i kvasac, i pistiti ga da zapjeni. U visoku posudu pomiješati zapjenjeni kvasac, ostatak mlake vode 200 ml, 3 žličice soli, dodati jedno cijelo jaje te 2 bjelanjka te 80 ml ulja. Ja sam sve to mješala s mikserom i kad se smjesa povezala u to dodati brašno malo pomalo dok se ne dobije mekano tijesto, Ja nisam potrošila cijelu količinu brašna ostalo mi je oko 65 g brašna. Pokriti tijesto i pustiti da se digne na toplom. Kada se tijesto diglo istresti ga na površinu i rukama oblikovati u štrucu . Ne mijesiti ga. Razdijeliti ga na 8 jednakih djelova. Svaki dio rukama zarolati da dobijemo dugačku vrpcu debljine prsta. U okruglu tepsiju natočimo 150 ml ulja i posipamo malo sira i oko sira rolamo vrpce tijesta. Tako mažemo sir oko tijesto i dalje motamo trake od tijesta dok ne potrošimo svu količinu. Pitu namažemo s ona dva žutanka i posipamo sjemenkama po želji kod mene su to bila sjemenke lana i crnog sezama. Narežemo 100 g maslaca i posložimo ravnomjerno na pitu te stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 200 C oko 45 min ili dok pita ne porumeni. Pečenu izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohladi, ja sam je guštala uz jogurt a moji dečki uz pivu. Recept sam našla ovdje i zaista je jako fin i vrijedi ga isprobati i uživati u hrskavoj korici a iznutra u mekanom tijestu.
SASTOJCI:
Tijesto 1 kg brašna
400 ml mlake vode
1 vrećica suhog kvasca
2 žličice šećera
3 žličice soli
1 cijelo jaje
2 bjelanjka
80 ml ulja
150 ml ulja koje se izlije u trpsiju prije stavljanja tijesta
300 g sira
2 žutanjka koja su ostala za premaz tijesta
100 g maslaca kojim se pokrije pita
PRIPREMA:
U 200 ml mlake vode pomiješati 2 žličice šećera i kvasac, i pistiti ga da zapjeni. U visoku posudu pomiješati zapjenjeni kvasac, ostatak mlake vode 200 ml, 3 žličice soli, dodati jedno cijelo jaje te 2 bjelanjka te 80 ml ulja. Ja sam sve to mješala s mikserom i kad se smjesa povezala u to dodati brašno malo pomalo dok se ne dobije mekano tijesto, Ja nisam potrošila cijelu količinu brašna ostalo mi je oko 65 g brašna. Pokriti tijesto i pustiti da se digne na toplom. Kada se tijesto diglo istresti ga na površinu i rukama oblikovati u štrucu . Ne mijesiti ga. Razdijeliti ga na 8 jednakih djelova. Svaki dio rukama zarolati da dobijemo dugačku vrpcu debljine prsta. U okruglu tepsiju natočimo 150 ml ulja i posipamo malo sira i oko sira rolamo vrpce tijesta. Tako mažemo sir oko tijesto i dalje motamo trake od tijesta dok ne potrošimo svu količinu. Pitu namažemo s ona dva žutanka i posipamo sjemenkama po želji kod mene su to bila sjemenke lana i crnog sezama. Narežemo 100 g maslaca i posložimo ravnomjerno na pitu te stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 200 C oko 45 min ili dok pita ne porumeni. Pečenu izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohladi, ja sam je guštala uz jogurt a moji dečki uz pivu. Recept sam našla ovdje i zaista je jako fin i vrijedi ga isprobati i uživati u hrskavoj korici a iznutra u mekanom tijestu.
Primjedbe
Objavi komentar