Kolac od maka

Sastojci

  • 300 g maslaca
  • 300 g šećera u prahu
  • 2 kes. Rum šećera Dolcela
  • 8 jaja, odvojenih
  • 200 g brašna
  • 400 g mlevenog maka, Franck
  • mleko po potrebi 

za krem:
  • 300 ml mleka
  • 300 g šećera
  • 300 g ml. lešnika
  • 150 g mlevenog keksa, Petit Beurre
  • 2 vanilin šećera
  • 1/2 flašice arome badema
  • 350 g omekšalog maslaca
  • 400 g tamne Couverture

i još:
  • 150 g ribanog marcipana
  • 50 g krokanta


Priprema

Penasto ulupati maslac sa pola šećera u prahu, lim. koricom i vanilin šećerom. Zatim dodavati žumanca. Belanca čvrsto ulupati sa preostalim šećerom, pa spojiti sa kremom od žumanaca.


Onda dodati brašno, mak i malo mleka pa sve izmešati. Testom napuniti pleh od pećnice vel. 30x40 cm, poravnati i peći u zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 30 minuta. Izvaditi i ohladiti. Prvo koru prerezati na dva dela 20x15 cm, a svaki potom još jednom vodoravno da dobijte 4 kore. Zavreti vodu šećer i rum i time ih natopiti


Svaku koru premazati sa otopljenom čokoladom i ostaviti da se stegne.

Ukoliko napravite puno loma prilikom pripreme, ne brinite, mama Jaglac će sve srediti. Ali za uzvart joj morate dati biskvit od maka :)))


Za fil, zavreti mleko sa šećerom. Onda dodati lešnik, keks, aromu i vanilu. Masu dobro ohladiti. Maslac ulupati pa izmutiti sa masom od lešnika. Kremom nafilovati kore i poređati ih jednu na drugu tako da zadnji bude krem. Posuti ribanim marcipanom i krokantom.

Primjedbe