DIVIT BAKLAVA! BAKLAVA JE TRADICIONALNO SLATKO JELO SA OVIH PROSTORA A DIVIT BAKLAVA JE “KRALJICA” BAKLAVA…
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Za ovu baklavu Vam je potrebna veoma tanka oklagija, debljine olovke. U pakovanju je ukupno 25 tankih jufki oblika pravougaonika. Jufke prekrijte sa vlaznom krpom kako se ne bi susile dok pravite baklavu. Orahe sameljite i pomijesajte sa secerom. Pravila sam ranije i sa sjeckanim orasima ali kako se jufke rozaju, lako pucaju, pa mi je ljepsa sa mljevenim orasima. Maslac rastopite. Za pravljenje divit baklavica koristim samo dvije jufke. Prvu jufku premazite svu sa maslacem, na nju polagano stavite drugu jufku, premazite sa maslacem i prespite sa orasima ravnomjerno po citavoj jufci. Oglagiju stavite na duzu stranu jufke i polako oko nje motajte citavu jufku sve do kraja. Sada oklagiju sa jufkom stavite uspravno i polagano, pocevsi sa dna objema rukama, povlacite, rozajte jufku prema dole.
Narozanu jufku polagano skinite sa oklagije, odrezite krajeve, a zatim sa ostrim nozem prepezite na pola a zatim jos jednom, praveci pri tom 4 baklave. Ponovite zatim postupak sa svim preostalim jufkama. Na kraju svaku baklavu premazite sa maslacem. Baklave redajte u pomastenu tepsiju i pecite na 180 stepeni, 40 minuta, dok Vam baklava fino ne porumeni. U medjuvremenu naparvite agdu(zaljev) tako sto cete pomijesati secer sa vodom a zatim zagrijavati i kada Vam prokljuca kuhati 10-ak minuta. U ohladjenu agdu dodati sok od jednog limuna. Gotovu baklavu prohladiti i zaliti sa agdom (zaljevom), te ostaviti da se dobro ohladi. Divit baklava se uvijek pravila u manjim kusevima (baklavicama). Vi ukoliko volite malo vece komade onda mozete baklave praviti sa tri jufke te rezati malo vece. Prije sam za baklave pravila domace jufke ali na zalost zbog nedostatka vremena baklave uvijek pravim od gotovih jufki. Ukoliko se odlucite da pravite domace jufke, jufke trebaju biti tanje i dobro prosusene. Prijatno i ne zaboravite zaliti sa soljicom kafe ili casom hladne vode
- 500 gr. tankih jufki za baklavu
- 500 gr. mljevenih oraha
- 150 gr. secera
- 250 gr. maslaca
- Agda (Zaljev):
- 1 l. vode
- 650 gr. secera
- sok od jednog limuna
PRIPREMA:
Za ovu baklavu Vam je potrebna veoma tanka oklagija, debljine olovke. U pakovanju je ukupno 25 tankih jufki oblika pravougaonika. Jufke prekrijte sa vlaznom krpom kako se ne bi susile dok pravite baklavu. Orahe sameljite i pomijesajte sa secerom. Pravila sam ranije i sa sjeckanim orasima ali kako se jufke rozaju, lako pucaju, pa mi je ljepsa sa mljevenim orasima. Maslac rastopite. Za pravljenje divit baklavica koristim samo dvije jufke. Prvu jufku premazite svu sa maslacem, na nju polagano stavite drugu jufku, premazite sa maslacem i prespite sa orasima ravnomjerno po citavoj jufci. Oglagiju stavite na duzu stranu jufke i polako oko nje motajte citavu jufku sve do kraja. Sada oklagiju sa jufkom stavite uspravno i polagano, pocevsi sa dna objema rukama, povlacite, rozajte jufku prema dole.
Narozanu jufku polagano skinite sa oklagije, odrezite krajeve, a zatim sa ostrim nozem prepezite na pola a zatim jos jednom, praveci pri tom 4 baklave. Ponovite zatim postupak sa svim preostalim jufkama. Na kraju svaku baklavu premazite sa maslacem. Baklave redajte u pomastenu tepsiju i pecite na 180 stepeni, 40 minuta, dok Vam baklava fino ne porumeni. U medjuvremenu naparvite agdu(zaljev) tako sto cete pomijesati secer sa vodom a zatim zagrijavati i kada Vam prokljuca kuhati 10-ak minuta. U ohladjenu agdu dodati sok od jednog limuna. Gotovu baklavu prohladiti i zaliti sa agdom (zaljevom), te ostaviti da se dobro ohladi. Divit baklava se uvijek pravila u manjim kusevima (baklavicama). Vi ukoliko volite malo vece komade onda mozete baklave praviti sa tri jufke te rezati malo vece. Prije sam za baklave pravila domace jufke ali na zalost zbog nedostatka vremena baklave uvijek pravim od gotovih jufki. Ukoliko se odlucite da pravite domace jufke, jufke trebaju biti tanje i dobro prosusene. Prijatno i ne zaboravite zaliti sa soljicom kafe ili casom hladne vode
Primjedbe
Objavi komentar