Izuzetno mekana i sočna peciva fine arome slatkog krumpira, koliko su okusom fina toliko su i vizuelno privlačna!


Sastojci 24 osobe  

Bijelo tijesto  
600 g glatkog brasna    
60 g sećera ( kristal)
  300 ml toplog mlijeka    
12 g Instant kvasac Dolcela  
  60 g omekšalog putera/maslaca  
1,1/2 zlicice soli

Ljubicasto tijesto  

125 ml tople vode
  6 g Instant kvasac Dolcela  
  1 zlica sećera ( kristal)    
250 g glatkog brasna    
350 g pirea od ljubicastog batata  
  1 zlicica soli  


  Dorada  :  jaje za premazivanje     crni sezam za posipanje
 Priprema    
1.     Najprije oguli skuhaj i zgnijeci krumpir , pa ga ostavi da se ohladi . U medjuvremenu napravi bijelo tijesto tako sto ces u mlijeku otopiti secer i kvasac , te ostaviti da se napravi pjenica . Pjenici dodaj brasno , maslac i sol , pa umijesi mekano tijesto . Nastavi mijesiti jos 4-5 min , pa ga prekrij ubrusom i neka omara 45 min .  
  2.     Posto je pire od krumpira sada tek topao , moze se napraviti i ljubicasto tijesto . U zdjelu uspi vodu , pa dodaj kvasac i secer , promijesaj i ostavi da se napravi pjenica . Pjenici dodaj brasno , sol i pire , pa umijesi mekano tijesto , nastavi mijesiti jos 4-5 min , tijesto ce biti malo lijepljivo , ali tako treba biti . Prekrij ubrusom i neka stoji na toplom 45 min .  

4.     Nakon sto su svi valjcici oblikovani svaki stavi na pobrasnjenu plohu i razvuci na oval 20x6 cm . Svaki oval zarezi na 3-4 mjesta i to najbolje nozem za pizzu . Narezano tijesto uvrni nekoliko puta ( 4-5 )  , pa spoji krajeve . Polozi pecivo na pleh oblozen papirom za pecenje i oblikuj u krug .
  5.     Oblikovana peciva prekrij ubrusom i ostavi na toplom da odmore i da se uduplaju u volumenu oko 30 min . Ugrij pecnicu na 170 stupnjeva . Uzasla peciva premazi izlupanim jajem i pospi sa crnim sezamom . Peci 12-14 min dok lagano porumene po rubovima .    
6.     Pecena peciva prebaci na resetku za hladjenje i potpuno ohladi . Jako su njezna i ako ih zelite rezati na pola za sendvice onda je najbolje da ih potpuno ohladite , a ako ih ne planirate rezati jedite ih topla jer su takva izuzetno fina .

Primjedbe