Čokoladna rolada s lješnjacima - veoma ukusna!

Sastojci  
  Biskvit  
  • 6 jaja    
  • 6 zlica secera (sitnog)   
  •   1 zlicica vanilla paste     
  • 3 zlice tekucine (1 mlijeka, 1 vode + 1 ulja)     4 zlice brasna     
  • 1/2 zlicice praska za pecivo     
  • 1.5 zlica kakao praha     
  • 2 zlice mljevenih ljesnjaka (tostiranih)     Krema    
  • 1-2 zlice Nutelle   
  • 1-2 zlice dulche de leche (kupljeni karamel) 250 gr krem sira (koristila sam mascarpone) 150 ml slatkog vrhnja (mlijecnog)     
  • 1 zlica likera od ljesnjaka (frangelico)     + mrvice Anzac keksica     + strugotine cokolade    
  Preliv od tamne cokolade  Priprema  
  1.     Biskvit     *Kad u rcp napisem mjere u zlicama uvijek mislim na ravne zlice, ne one "brdovite"* :)     Pecnicu upaliti, temp namjestiti na 180 stupnjeva C.         Pjenasto izmiksati jaja skupa sa secerom, dodati vanilu i tecnost.      
Brasno, prasak za pecivo i kakao prah prosijati te malo po malo dodavati u smjesu s jajima, lagano mjesajuci zlicom.         Smjesu presuti u oblozeni pleh/tepsiju (40x30 cm) i staviti u prethodno zagrijanu pecnicu (nakon par minuta pinkicu smanjim temp jer u mojoj pecnici sve izgori na jednoj strani).      
Pecenu koru (kod mene je to trajalo 10-tak minuta) izvaditi iz pecnice i skupa s papriom staviti na resetku, neka se hladi minutu-dvije. Nakon toga koru staviti na cistu i suhu kuhinjsku krpu (gornja strana dole na krpu), pazljivo odstraniti papir, smotati roladu i ostaviti da se potpuno ohladi.        
Odmotati ohladjen rolat, premazati ga pripremljenom kremom. Preko kreme posuti cokoladne strugotine.        
Pazljivo zarolati i ostaviti 10-tak minuta na sobnoj temperaturi, a potom ju spremiti u frizider (kod mene preko noci).         Roladu mozete premazati cokoladnom glazurom i posuti prepecenim ljesnjacima, zdrobljenim keksima itd, mozete samo poprasiti kakao prahom, sarati kako vam se svidja  :)    
2.     Krema (s naslovne slike, 2016)     Slatko vrhnje lagano izmiksati, dodati krem sir i zicom izraditi. Dodati nutellu, karamel i liker te sjediniti smjesu, pjenjacom. Ubaciti mrvice keksa po izboru, strugotine cokolade itd te zlicom lagano izmijesati.    
3.     01/05/16 - Misljenja sam zapravo da joj cokoladni premaz nije ni potreban, no to cesto ovisi za kakvu prigodu pravim roladu i sto se ima u kuci tog trena (tada napravila mladoj za rodjendan pa je morala bit cokoladirana, i na kraju teleportirana) :)  
4.     12/05/18 - Krema sinocnja je bila drugacija, umjesto zlice Nutelle stavila sam 3 zlice kupljenog karamela (Nestle).         Nisam mogla cekati do poslijepodne pa sam roladu jutros naprasila kakao prahom cisto da probam i slikam... kasnije ce je premazati cokoladnom glazurom (ako budem od volje) :)    
5.     I naraFski obavezno uvik morate najprije sebi servirat fetu il dvi, pa ondaK ostalima :)    
6. 24/01/16 - U biskvit sam stavila kakao i ljesnjake, a u kremu tamnu cokoladu i nutellu s malo preprzenih zdrobljenih ljesnjaka. Nisam nista mackala odozgo jer mi se nije dalo pa cak niti naprasit kakao prahom :)

Primjedbe