SOK OD VIŠANJA BEZ KUHANJA – DOBIJE SE ČAK 15 LITARA SIRUPA!

Višnje su izuzetno zdrave, a sok od višanja možete napraviti bez kuhanja, a cijeli postupak pripreme je vrlo jednostavan – pripremljeni sok možete zatim i ostaviti za zimnicu. Mjera je predviđena za 15 litara sirupa, ali možete i urediti količinu po želji.

Potrebno:


  • 5 vrećica limuntusa
  • 10 litara ocijeđenog soka od višnje
  • 10 kg šećera

Postupak:

Uklonite lišće na višnjama, peteljke i trule plodove a onda ih operite i procijedite od vode. Ostavite u neku posudu na 24 sata, izgnječite da se odvoje od koštica meso višnje. Dodajte 3 vrećice limuntusa, izmiješajte, prekrijte i ostavite da odstoji na hladnom mjestu. Ocijedite i pritisnite nečim teškim, a onda procijedite kroz gustu gazu i prevrćite talog žlicom.
Operite gazu povremeno da prođe lakše sok. Možete iskoristiti meso višnje za džem. Dodajte limuntus i šećer, izmiješajte i onda nastavite miješati svakih 15 min. Pokupite pjenu koja se stvori na površini. Izlijte sirup u flaše i dobro ih zatvorite, a onda čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Primjedbe