Sastojci
Za punjenje:
Priprema
Krompir skuvati, najbolje sa korom, ali može i oguljen.
Dok se krompir kuva, spremiti punjenje od višanja. U šerpu staviti višnje sa svim sokom koji su pustile i zagrejati do vrenja. U prah od pudinga dodati šećer i sve usuti u višnje. Promešati dobro i malo ukuvati. Masa treba da je što gušća da bi se lakše punile gomboce.
Kada je krompir skuvan, oguliti ga ili ocediti, ispasirati, posoliti i dodati toliko brašna da se umesi testo ne previše tvrdo. Rastanjiti ga na debljinu od oko 1 cm i iseći na kvadrate 5×5 cm. Uzimati po jedan, još malo ga rastegnuti na dlanu, staviti kašikicu nadeva od višanja i skupiti ivice. Formirati gomboce.
U šerpu sipati malo ulja (može i maslac, naravno) zagrejati ga, pa usuti prezlu da se prži, neprestano mešajući. Kad je prezla malo požutela, skloniti šerpu sa vatre i dodati šećer.
U veći lonac sipati vodu, malo posoliti, pa kad voda proključa, spuštati gomboce u nju. Kad isplivaju, kuvati ih još koji tren. Ocediti ih i kratko isprati pod mlazom hladne vode. Pažljivo ih spustiti u prezlu i protresti sud da se gomboce uvaljaju sa svih strana.
Posluživanje
Servirati bar po tri na tanjiru, za početak!!!
- Za testo:
- 1 kg krompira
- 1 jaje
- 1 kašikica soli
- brašno
Za punjenje:
- 1/2 kg višanja bez koštica
- 1 kesica pudinga od vanile
- 2 kašike šećera
- I još:
- 200 gr prezle (hlebnih mrvica)
- malo ulja
- 2-3 kašike šećera
Priprema
Krompir skuvati, najbolje sa korom, ali može i oguljen.
Dok se krompir kuva, spremiti punjenje od višanja. U šerpu staviti višnje sa svim sokom koji su pustile i zagrejati do vrenja. U prah od pudinga dodati šećer i sve usuti u višnje. Promešati dobro i malo ukuvati. Masa treba da je što gušća da bi se lakše punile gomboce.
Kada je krompir skuvan, oguliti ga ili ocediti, ispasirati, posoliti i dodati toliko brašna da se umesi testo ne previše tvrdo. Rastanjiti ga na debljinu od oko 1 cm i iseći na kvadrate 5×5 cm. Uzimati po jedan, još malo ga rastegnuti na dlanu, staviti kašikicu nadeva od višanja i skupiti ivice. Formirati gomboce.
U šerpu sipati malo ulja (može i maslac, naravno) zagrejati ga, pa usuti prezlu da se prži, neprestano mešajući. Kad je prezla malo požutela, skloniti šerpu sa vatre i dodati šećer.
U veći lonac sipati vodu, malo posoliti, pa kad voda proključa, spuštati gomboce u nju. Kad isplivaju, kuvati ih još koji tren. Ocediti ih i kratko isprati pod mlazom hladne vode. Pažljivo ih spustiti u prezlu i protresti sud da se gomboce uvaljaju sa svih strana.
Posluživanje
Servirati bar po tri na tanjiru, za početak!!!
Primjedbe
Objavi komentar