DOMAĆI SOK OD KUPINE: SAMO JEDNA ČAŠA DNEVNO ČINI ČUDA ZA CEO ORGANIZAM!

On će okrepiti vaše telo, ojačati imunitet i preventivno delovati kod različitih bolesti, a veruje se da ovo ukusno voće ima i moćno antikancerogeno dejstvo.

Prelep ukus i prava riznica zdravlja – tako se ukratko može opisati sok od kupina. Ove bobice su upadljive i svojom pojavom u baštama prosto mame da ih probamo. A, kako i ne bi, kada njihova boja varira od jarko do tamno crvene, a nekad i ljubičaste. Sa njima možete napraviti brojna ukusna jela, a pre svega i ovaj čuveni napitak.

Dobrobiti soka od kupine

Biljka kupina latinskog naziva Rubus fruticosus slatka je i zdrava prirodna poslastica. Hranljive materije koje ona sadrži su veoma značajne za naš organizam. Pre svega, one obiluju antioksidansima koji kompletno čiste organizam od toksina. Kroz ove bobice, unosimo i značajne količine brojnih minerala. Tako našem telu dajemo gvožđe, kalijum i magnezijum, koji su pravi dar prirode sakriven u kupinama. Osim njih, one su bogate vitaminom C i E, koji im daju sladak i blago kiselkast ukus.

Recepti:

Potrebno vam je:

5 kg svežih kupina
2 kesice limuntusa
1,5 kilogram šećera
konzervans po potrebi

Priprema:

Voće operite, eliminišite i izbacite sve trule primerke. Potom ih uspite u jednu veću šerpu i prelijte vodom. Neka budu prekrivene tečnošću (otprilike 5 litara). Kuvajte ih na jakoj vatri sve dok ne počnu vriti, pa zatim smanjite jačinu. Ostavite nek stoje još deset minuta. Tada sklonite lonac sa šporeta i dva puta procedite sok od kupine kroz sito.


Potom u njega sipajte kilogram i po kristal šećera i ponovo vratite na ringlu. Kada opet provri, sklonite sa vatre i uspite sadržaj dve kesice limuntusa i željenu količinu konzervansa. Dobro promešajte neka se lepo rastvori, pa napitak prespite iz šerpe u staklene flaše koje ste prethodno oprali. Zatvorite ih, ostavite nek se ohlade na sobnoj temperaturi. Sirup kupine čuvajte na tamnom i ne mnogo hladnom mestu, najbolje u ostavi. Ukoliko ga planirate popiti za kratko vreme, ne morate dodavati limuntus.

Primjedbe