Ukoliko vam želatina zadaje probleme u pripremi slastica, onda svakako pročitajte korisne savjete za pravilnu pripremu i korištenje želatine!
Kao navodi gourmandise.hr, želatina je hidrokoloid dobiven od životinjskog kolagena. Kolagen je jednostavna trostruka zavojnica želatine, nakon grijanja i namakanja kolagen se razdvaja na 3 odvojene niti želatine. Najčešće se dobiva od kože svinje, koja je bogata kolagenom. Želatina služi za učvrščivanje krema u tortama i kolačima te slatkih i slanih želatinastih jela. Uz pomoć želatine možete dobiti lijepe i dekorativne torte i kolače ako preko površine kolača izlijete otopljenu želatinu pomiješanu zajedno s nekim voćem i malo tekućine, slično kao što se radi s preljevima za tortu.
Stajanjem u vodi želatina nabubri, a zagrijavanjem se otapa. Želatinu uvijek treba pažljivo i kontorilirano zagrijavati na laganoj vatri, jer ako dođe do vrenja želatina gubi svoju sposobnost želiranja. Najsigurnije je da želatinu otapate na pari. U nastavku pogledajte kratki video u kojem je prikazano kako pravilno otopiti želatinu. U trgovinama možemo pronaći želatinu u listićima i mljevenu (u prahu). Mljevena želatina može se kupiti i u većem pakiranju, ali najčešće ju nalazimo u manjim paketićima od 10 g. Jedan paketić mljevene želatine dovoljan je za 500 ml tekućine, a odgovara količini od 6 listića želatine u listićima.
PRIPREMA MLJEVENE ŽELATINE
Mljevenu želatinu pomiješajte s 5-6 žlica hladne vode ili neke druge tekućine i ostavite da nabubri. Nabubrenu želatinu zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne otopi.
Malo ju ohladite, a zatim pomiješajte s kremom. Ukoliko želatinu planirate koristiti u vrućim kremama i preljevima, onda je dovoljno ostaviti ju da nabubri i ubaciti u vruću masu te miješati dok se želatina u kremi (preljevu) potpuno ne otopi.
PRIPREMA ŽELATINE U LISTIĆIMA
Želatina u listićima praktična je za korištenje jer se jednostavno proporcionira pa tako količinu želatine bez problema možete prilagoditi potrebama recepta. Listiće želatine ostavite u zdjelici hladne vode da omekšaju, zatim ih lagano se iscijedite i umiješajte u toplu kremu. U slučaju da želatinu u listićima koristite s hladnim kremama, prije korištenja svakako ju otopite.
DETALJNIJE POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:
Kao navodi gourmandise.hr, želatina je hidrokoloid dobiven od životinjskog kolagena. Kolagen je jednostavna trostruka zavojnica želatine, nakon grijanja i namakanja kolagen se razdvaja na 3 odvojene niti želatine. Najčešće se dobiva od kože svinje, koja je bogata kolagenom. Želatina služi za učvrščivanje krema u tortama i kolačima te slatkih i slanih želatinastih jela. Uz pomoć želatine možete dobiti lijepe i dekorativne torte i kolače ako preko površine kolača izlijete otopljenu želatinu pomiješanu zajedno s nekim voćem i malo tekućine, slično kao što se radi s preljevima za tortu.
Stajanjem u vodi želatina nabubri, a zagrijavanjem se otapa. Želatinu uvijek treba pažljivo i kontorilirano zagrijavati na laganoj vatri, jer ako dođe do vrenja želatina gubi svoju sposobnost želiranja. Najsigurnije je da želatinu otapate na pari. U nastavku pogledajte kratki video u kojem je prikazano kako pravilno otopiti želatinu. U trgovinama možemo pronaći želatinu u listićima i mljevenu (u prahu). Mljevena želatina može se kupiti i u većem pakiranju, ali najčešće ju nalazimo u manjim paketićima od 10 g. Jedan paketić mljevene želatine dovoljan je za 500 ml tekućine, a odgovara količini od 6 listića želatine u listićima.
PRIPREMA MLJEVENE ŽELATINE
Mljevenu želatinu pomiješajte s 5-6 žlica hladne vode ili neke druge tekućine i ostavite da nabubri. Nabubrenu želatinu zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne otopi.
Malo ju ohladite, a zatim pomiješajte s kremom. Ukoliko želatinu planirate koristiti u vrućim kremama i preljevima, onda je dovoljno ostaviti ju da nabubri i ubaciti u vruću masu te miješati dok se želatina u kremi (preljevu) potpuno ne otopi.
PRIPREMA ŽELATINE U LISTIĆIMA
Želatina u listićima praktična je za korištenje jer se jednostavno proporcionira pa tako količinu želatine bez problema možete prilagoditi potrebama recepta. Listiće želatine ostavite u zdjelici hladne vode da omekšaju, zatim ih lagano se iscijedite i umiješajte u toplu kremu. U slučaju da želatinu u listićima koristite s hladnim kremama, prije korištenja svakako ju otopite.
DETALJNIJE POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:
Primjedbe
Objavi komentar