KARAMEL BAJADERA


Kolač koji se uvijek na tacni prvi primjeti…kolač koji odmah svakog osvoji!

Sastojci
Prvi dio:
  • 250 gr šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 100 gr lješnjak karamela
  • 1/2 margarina
  • 250 gr mljevenog keksa
Drugi dio:
  • 250 gr šećera
  • 1dl vode
  • 1/2 margarina
  • 250 gr mlijeka u prahu
Glazura:

  • 100 gr bijele čokolade

Priprema
Prvi dio:
Šećer u prahu umutiti sa dva jajeta, pa kuvati na pari. Kad je kuvano u vruće dodati lješnjak karamele, mješati da se istope. Zatim dodati margarin da se i on istopi. Dodati mljeveni keks, sve izmješati pa sve to jednako rastanjiti u plehu.
Drugi dio:

Šećer i vodu staviti na vatru da se šećer dobro istopi. Sklonuti sa vatre pa dodati margarin da se istopi. Zatim dodati mlijeko u prahu, izmješati i sipati preko prvog dijela pa izravnati.
Po želji preliti sa glazurom od bijele čokolade a može i bez nje.

Mali savjet: U prvom dijelu jaja i šećer ne treba kuvati da bude previše čvrsto, bolje da se doda još malo mljevenog keksa ako procjenite da je potrebno.
U drugom dijelu: najbolje da se koristi mlijeko u prahu Slovenačke proizvodnje u plavoj kutiji ( to kupujrm ovdje u BIH) i ako vam se desi da vam masa bude malo rjeđa dodati kašiku pudinga od vanilije ili još mlijeka u prahu.

Primjedbe