Sastojci:
Priprema:
Krompir oguliti i isjeći na kolutove. Neoljušten plavi patlidžan iseći na kolutove, posoliti i ostaviti da pusti sok. Potom ga oprati i ostaviti da se osuši. Kolutove krumpira i patlidžana propržiti na vrelom ulju. Posebno pripremiti umak. Crni i bijeli luk sitno isjeckati i propržiti na malo ulja.
Dodati paradajz pire te i njega kratko propržiti. Zatim dodati izmiksani pelat paradajza, vodu, šećer i začine po ukusu pa sve zajedno kratko prokuhati. Vatrostalnu posudu nauljiti i po dnu rasporediti kolutove krumpira. Preliti ih sa malo sosa od paradajza i posuti kuskusom. Poređati kolutove patlidžana, preliti ih sosom i posuti kuskusom, na kraju rasporediti filete pečene paprike, preliti ih preostalim umakom i posuti kuskusom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 º C 40 min.
- 600 g krompira
- 1 veći patlidžan
- 5 fileta pečene paprike
- 120 g kuskusa
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena bijelog luka
- 400 g pelata paradajza
- 1 žlica paradajz pirea
- 1 žličica šećera
- 2 dl vode, ulje
- bosiljak, peršin
- mješavina začina
Priprema:
Krompir oguliti i isjeći na kolutove. Neoljušten plavi patlidžan iseći na kolutove, posoliti i ostaviti da pusti sok. Potom ga oprati i ostaviti da se osuši. Kolutove krumpira i patlidžana propržiti na vrelom ulju. Posebno pripremiti umak. Crni i bijeli luk sitno isjeckati i propržiti na malo ulja.
Dodati paradajz pire te i njega kratko propržiti. Zatim dodati izmiksani pelat paradajza, vodu, šećer i začine po ukusu pa sve zajedno kratko prokuhati. Vatrostalnu posudu nauljiti i po dnu rasporediti kolutove krumpira. Preliti ih sa malo sosa od paradajza i posuti kuskusom. Poređati kolutove patlidžana, preliti ih sosom i posuti kuskusom, na kraju rasporediti filete pečene paprike, preliti ih preostalim umakom i posuti kuskusom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 º C 40 min.
Primjedbe
Objavi komentar