PARADAJZ U TEGLAMA OVAKO JA SPREMAM PARADAIZ ZA ZIMU, KORISTIM GA U DJUVEČE, SATARAŠ I U SVA OSTALA JELA GDE SE STAVLJA PARADAJZ.

SASTOJCI:

  • 5kg paradaiza
  • 2 kašike soli
  • 2 kašike šećera
  • 1 veza peršuna
  • 1 veza celera


PRIPREMA:

Paradaiz oljuštiti, iseći na kriške, dodati so, šećer i sitno seckan peršun i celer. Sve skupa izmešati, slagati u tegle, pritiskati plastičnom kašikicom da se dobro složi. Tegle zatvoriti i pasterizovati pola sata ( uzeti šerpu na dno staviti krpu, poredjati tegle da se ne dodiruju i sipati vodu u šerpu 2 prsta – ispod zatvarača tegle,
staviti na šporet i zagrevati ne na jaku vatru veće srednju i kad proključa da ključa pola sata i u tom da se tegle ohlade) ili malo jednostavnije pasterizovanje ovog paradaiza ( poredjati tegle u posudu ( bez vode) staviti u rernu koja je uključena na 100 stepeni i tako da stoje 2 sata,
rernu isključiti i tegle ne vaditi dok se ne ohlade u rerni). Ovako spremljen paradaiz može da stoji do dve godine bez promene.Ko voli ljuto u tegle može da ubaci jednu ljutu papričicu.( Zatvarači moraju biti novi,prvi put upotrebljeni.

Primjedbe