KOLAČ ‘LEDENE JABUKE’: Mirisan, osvježavajući kolač, bez pečenja biskvita…

Sastojci:


  • 1 kg jabuka,
  • 6 dl vode,
  • 200 g šećera, 
  • 2 vrećice pudinga od vanilije
  • pola žličice cimeta,
  • cca 400 g Petit Beurre keksa,
  • 250 ml slatkog vrhnja,
  • po želji kakao ili ribana čokolada

Priprema:

Operite, ogulite i naribajte jabuke, pa ih stavite kuhati, uz dodatak vode i šećera. Nemojte ih cijediti od njihovog soka. Kuhajte ih 5-10 minuta, da malo omekšaju. Oba pudinga razmutite s ukupno 12 žlica hladne vode. Kad jabuke omekšaju, dodajte im razmućeni puding i malo cimeta pa sve zajedno kuhajte (miješajući) dok se smjesa ne zgusne i poveže s jabukama, 5-10 minuta. U posudu za pečenje posložite red keksa, pa red smjese od jabuka, opet red keksa, ponovo red jabuka i na kraju red keksa.

(Ovisno o veličini kalupa, neke kekse možete prelomiti ako vam ne stanu ili vam vire iz ruba posude, prilagodite si veličinu i količinu keksa tako da pokrijete dno posude). Ostavite kolač da se dobro ohladi. Najbolje je kolač ostaviti preko noći na hladnom, da keksi upiju sok od jabuka i omekšaju, i da se fil poveže, kako biste ga mogli lakše rezati. Tako ohlađen kolač premažite šlagom od tučenog vrhnja, a prije posluživanja (ako želite) možete ga posuti kakaom ili naribanom čokoladom.

Primjedbe