Sastojci
Za tijesto:
-4 žumanjka
-35dkg brašna(200gr.mekog+150gr.oštrog)
-20dkg šećera u prahu
-20dkg maslaca ili margarina
-1 prašak za pecivo
-malo mlijeka ili žlica vrhnja u tijesto, ako je suho
Fil:
-4 bjelanjka
-13dkg Šećera ( kristal)
-1 vanilin šećera a
-2 kisela vrhnja (2X2dcl)
-4 čvrsta jogurta 3,2%mm ( 4X2dcl)
-5 žlica na vrh oštrog brašna
-šećer u prahu - za posipanje
Priprema
U prosijano brašno sa praškom za pecivo dodati šećer u prahu i margarin ili maslac narezan na listiće. Izmrviti smjesu u posudi rukama ili izmiksati sa spiralnim nastavkom. Kad je smjesa u mrvicama, dodati žumanjke i izmijesiti ili izmiksati do kraja. Prema potrebi dodati žlicu vrhnja ili malo mlijeka, ukoliko je tijesto suho. 1/3 tijesta odvojiti, formirati 3 valjčića, zamotati ih u prozirnu foliju i staviti u zamrzivač (to se poslije nariba na filu). Ostale 2/3 tijesta razvaljati na pek papiru i zajedno s njim staviti na dno tepsije. Ja razvaljam izmedju 2 pek papira da mi se tijesto ne lijepi za valjak, a zatim maknem gornji papir i stavim tepsiju sa tijestom u frižider da se malo stegne dok ja radim filu.
Za fil prvo izmiksamo bjelanjke sa šećerom i vanil šećerom. Zatim špatulom umiješamo vrhnje i čvrsti jogurt. Na kraju lagano umiješamo oštro brašno. Odmah istresemo na tijesto koje izvadimo iz frižidera. Poravnamo filu i gore naribamo tijesto iz zamrzivača.
Pećnicu uključimo negdje u vrijeme kad razvaljamo tijesto i krećemo pripremiti filu. Složenu pitu stavljamo peći odmah u ugrijanu pećnicu na cca 175 stupnjeva celzijusa i to na niži nivo pećnice. Ovisno o iskustvima s vašom pećnicom, regulirajte temperaturu i duljinu pečenja. Meni se pita peče 35 minuta. Ona mora lagano popucati po površini i biti zlatne do zlatno smedje boje. Posipati šećerom u prahu ćim ju izvadite iz pećnice. Malo se još trese kad ju izvadite iz pećnice, ali postupnim hlađenjem se potpuno stegne. Nama je najbolja iz frižidera, dobro ohladjena...
Za tijesto:
-4 žumanjka
-35dkg brašna(200gr.mekog+150gr.oštrog)
-20dkg šećera u prahu
-20dkg maslaca ili margarina
-1 prašak za pecivo
-malo mlijeka ili žlica vrhnja u tijesto, ako je suho
Fil:
-4 bjelanjka
-13dkg Šećera ( kristal)
-1 vanilin šećera a
-2 kisela vrhnja (2X2dcl)
-4 čvrsta jogurta 3,2%mm ( 4X2dcl)
-5 žlica na vrh oštrog brašna
-šećer u prahu - za posipanje
Priprema
U prosijano brašno sa praškom za pecivo dodati šećer u prahu i margarin ili maslac narezan na listiće. Izmrviti smjesu u posudi rukama ili izmiksati sa spiralnim nastavkom. Kad je smjesa u mrvicama, dodati žumanjke i izmijesiti ili izmiksati do kraja. Prema potrebi dodati žlicu vrhnja ili malo mlijeka, ukoliko je tijesto suho. 1/3 tijesta odvojiti, formirati 3 valjčića, zamotati ih u prozirnu foliju i staviti u zamrzivač (to se poslije nariba na filu). Ostale 2/3 tijesta razvaljati na pek papiru i zajedno s njim staviti na dno tepsije. Ja razvaljam izmedju 2 pek papira da mi se tijesto ne lijepi za valjak, a zatim maknem gornji papir i stavim tepsiju sa tijestom u frižider da se malo stegne dok ja radim filu.
Za fil prvo izmiksamo bjelanjke sa šećerom i vanil šećerom. Zatim špatulom umiješamo vrhnje i čvrsti jogurt. Na kraju lagano umiješamo oštro brašno. Odmah istresemo na tijesto koje izvadimo iz frižidera. Poravnamo filu i gore naribamo tijesto iz zamrzivača.
Pećnicu uključimo negdje u vrijeme kad razvaljamo tijesto i krećemo pripremiti filu. Složenu pitu stavljamo peći odmah u ugrijanu pećnicu na cca 175 stupnjeva celzijusa i to na niži nivo pećnice. Ovisno o iskustvima s vašom pećnicom, regulirajte temperaturu i duljinu pečenja. Meni se pita peče 35 minuta. Ona mora lagano popucati po površini i biti zlatne do zlatno smedje boje. Posipati šećerom u prahu ćim ju izvadite iz pećnice. Malo se još trese kad ju izvadite iz pećnice, ali postupnim hlađenjem se potpuno stegne. Nama je najbolja iz frižidera, dobro ohladjena...
Primjedbe
Objavi komentar