VEĆ ODAVNO ŽELIM DA NAPRAVIM TIKVICE NA OVAJ NAČIN I EVO USPJELA SAM ZAISTA SU FANTASTIČNE: KREMASTE TIKVICE
Sastojci
-500 gr tikvica
-malo soli
-50-60 gr griza
-2 češnja belog luka
-1/4 vezice peršuna
-oko 400 ml mleka
-malo putera ili ulja
Priprema
Tikvice oprati, oljuštiti (ako su mlade ne mora) i naseći ih na tanke kolutove.
Posoliti ih, pa svaki kolut jednom stranom umočiti u griz i ređati u uljem podmazan vatrostalni sud. Između redova posipati sitno iseckanim peršunom i belim lukom, malo peršuna ostaviti za odozgo.
Poslednji red završiti tikvicama, posuti sa preostalim peršunom, naliti mlekom da tikvice ogreznu. Odozgo pobacati komadiće putera, ili sipati malo ulja.
Peći u rerni zagrejanoj na 220° oko 30 minuta, odnosno, dok ne porumeni.
Posluživanje
Ove tikvice mogu da budu prilog, a meni su često samostalno jelo uz salatu i naravno - vino!
Griz treba u toku pečenja da potpuno upije mleko, pa da sve na kraju bude fino i kremasto.. :)
-500 gr tikvica
-malo soli
-50-60 gr griza
-2 češnja belog luka
-1/4 vezice peršuna
-oko 400 ml mleka
-malo putera ili ulja
Priprema
Tikvice oprati, oljuštiti (ako su mlade ne mora) i naseći ih na tanke kolutove.
Posoliti ih, pa svaki kolut jednom stranom umočiti u griz i ređati u uljem podmazan vatrostalni sud. Između redova posipati sitno iseckanim peršunom i belim lukom, malo peršuna ostaviti za odozgo.
Poslednji red završiti tikvicama, posuti sa preostalim peršunom, naliti mlekom da tikvice ogreznu. Odozgo pobacati komadiće putera, ili sipati malo ulja.
Peći u rerni zagrejanoj na 220° oko 30 minuta, odnosno, dok ne porumeni.
Posluživanje
Ove tikvice mogu da budu prilog, a meni su često samostalno jelo uz salatu i naravno - vino!
Griz treba u toku pečenja da potpuno upije mleko, pa da sve na kraju bude fino i kremasto.. :)
Primjedbe
Objavi komentar