Sastojci
500 gr. bijelog graha
1 veća glava i 2 manje crnog luka
1 glava ili manje bijelog luka
2 zelene duge paprike
1-2 svježa paradajza
1 žlica suhe nane/mente
3 žlice svinjske masti zajedno sa sitnim čvarcima
1 žlica Slatke paprike mljevene
po potrebi sol,papar
vegete (tada nisu upotrebljavali ali ko želi neka stavi)
1 puna žlica glatkog brašna Podravka
1 dugačka sušena vezena ljuta paprika ( to su one tanke paprike sa reckama)
500 gr. bijelog graha
1 veća glava i 2 manje crnog luka
1 glava ili manje bijelog luka
2 zelene duge paprike
1-2 svježa paradajza
1 žlica suhe nane/mente
3 žlice svinjske masti zajedno sa sitnim čvarcima
1 žlica Slatke paprike mljevene
po potrebi sol,papar
vegete (tada nisu upotrebljavali ali ko želi neka stavi)
1 puna žlica glatkog brašna Podravka
1 dugačka sušena vezena ljuta paprika ( to su one tanke paprike sa reckama)
Priprema
Grah prethodnu večer namočite u vodu neka stoji cijelu noć, ja ga nisam i kuhala sam ga 2 sata.
Jednu glavicu luka naseckajte na sitno a dve manje...prerežite na krst gore na površini samo.Paprike i paradajz operite. Bijeli luk očistite od ljušpica.Stavite grah u veći lonac sa vodom, dodajte nasjeckani luk i oba manja luka. Dodajte i cjele čenove bijelog luka, 2 cijela paradajza i dve paprike.Posolite , popaprite i na tihu vatru ostavite da krčka. Povremeno pogledajte da vam nije voda isparila i dodajte da ima stalno dovoljno vode.Suhu ljutu papriku dodajte 30 min pred kraj kuhanja...inače će vam grah biti veoma ljut ( postoje i manje ljute).
Kad vidite da je grah skoro skuhan, u teflon tavu rastopita svinjsku mast sa čvarcima, dodajte 1 punu kašiku brašna i propržite da zamiriše , nato sklonite tavu sa vatre i dodajte 1 veliku žlicu crvene mlevene paprike i brzo promješajte jer brzo zagori i sipajte zapršku u lonac. Stavite posušene nane/mente i ostavite da grah prokrčka još 10 minuta. I gotovo.
Posluživanje
Grah je bez mesa, a ko voli može i da doda i suho meso, dimljena rebra,kobasice ili po želji u kuhanju.
Primjedbe
Objavi komentar