Sastojci:
-1 kg krompira-dva limuna
-1,5 litara vode
-2 kašičice origana ili majčine dušice
-2 čena bijelog luka
-75 ml maslinovog ulja
-3 kašike griza
-so, biber, crvena paprika u prahu
Priprema:
Krompire ogulite i isjecite na četiri dijela (zavisno od veličine, ako su manji može i na pola). Zasijecite svaki odrezani komad krompira kako bi se bolje ispekao i bolje izgledao.Stavite krompir u posudu za pečenje, iscedite dva limuna, ubacite i limunove kore koje ste dobro oprali, dodajte 1,5 litara vode i stavite da se kuva. Kad proključa, kuvajte još 10 minuta.
Ugrijte rernu na 200 stepeni i u nju stavite praznu posudu za pečenje. Za 10 minuta krompir procijedite i u posebnoj posudi ga ostavite da se malo ohladi (5 minuta).
U posudu s krompirima dodajte maslinovo ulje, origano (ili majčinu dušicu), nasjeckani bijeli luk, crvenu papriku, so, biber i griz. Sve dobro promiješajte i stavite na vruću posudu za pečenje.
Pecite pola sata do 40 minuta, a svakih 10 minuta okrećite krompir kako bi s obije strane dobili hrskavu koricu. I to je to! Ovako pripremljen krompir možete poslužiti uz vaše omiljeno meso ili ga jesti kao takvog.
Primjedbe
Objavi komentar