RECEPT DANA: Palačinke sa piletinom u bijelom sosu

 

Sastojci:

125 g brašna

3 dl mlijeka

2 jaja

malo soli


Fil:

25 g maslaca

250 g gljiva po želji

250 g pilećih prsa, rezanih na sitne komade i predhodno skuhanih

1 glavica crnog luka


Bijeli sos:

25 g maslaca

25 g tvrdog sira

2 kašike brašna

5 dl mlijeka

vrhnje za kuhanje

so i biber


Priprema

Prvo krenuti sa pravljenjem palačinaka. U posudu staviti brašno, so i umućeno jaje. Dodati mlijeko i mješati dok se grudvice ne rastvore. Tako pripremljenu smjesu ostaviti da ostoji.

Na maslacu ispržiti luk i dodati predhodno isjeckane gljive. Tome dodati skuhanu piletinu.

U tavu istopiti maslac i dodati brašno u to sipati mlijeko uz neprestano miješanje 5 min. Pola bijelog sosa sasuti u piletinu, posoliti i pobiberiti. Drugu polovinu sosa vratiti na vatru, dodati vrhnje za kuhanje, posoliti i pobiberiti.


Smjesu za palačinke peći na zagrijanom ulju u tavi.

Svaki palačinak nafilovati sa mesom i zarolati.

Nakon što smo sve palačinke zarolali redati ih u vatrostalnu posudu i preliti bijelim sosom. Palačinke posuti sa ribanim sirom i zapeći dok se ne dobije zlatna boja.

Primjedbe