RUČAK ZA 2 DANA…PUNJENO POVRĆE

 

Sastojci:

2 manje tikvice

3 paprike babure

4 paradajza

500 g mlevenog mesa

1 veći crni luk

2 čena belog luka

2 kašike ajvara

400 ml soka od paradajza

so, biber

mlevena paprika

seckani peršun

ulje

Priprema:

Tikvice oljuštiti i iseći na 2-3 dela, pa svaki deo izdubiti, ali ne do kraja. Paprikama iseći peteljke na vrhu, a paradajz izdubiti i sačuvati „poklopčiće“.

Luk iseckati na kockice i propržiti na malo ulja. Dodati mleveno meso i dinstati desetak minuta. Izdubljenu sredinu tikvica i paradajza iseći na kockice i dodati mesu. Začiniti po ukusu, pa sve dinstati dok ne ispari višak tečnosti. Dodati kašičicu mlevene paprike i posuti seckanim peršunom na kraju.

Pripremljenom smesom napuniti povrće i poređati u podmazan pleh. Staviti „poklopčiće“ i preliti sokom od paradajza. Sve prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Zatim skloniti foliju i peći još desetak minuta da povrće fino porumeni.

Savet: Ako želite ručak „na kašiku“, povrće stavite u šerpu, nalijte vodom i sokom od paradajza da ogrezne, pa kuvajte oko 90 minuta.

Primjedbe