ČOKOLADNA BABKA…Izuzetno je lepa i mekana kako tog dana, tako i sutradan

 

Potrebano:

600g brašna T-400 meko

20g svežeg kvasca

3 veća jaja

120ml tople vode

pola kašičice soli 100g šećera


150g maslaca sobne temperature

nadev:

130g čokolade za kuvanje sa minimalno 45% kakao delova

120g maslaca

110g šećera u prahu

1 puna kašika kakaoa

1 jaje za premazivanje

priprema:

U vodi razmrviti kvasac i dodati od podataka količine šećera 1 kašiku,

pa ostaviti da se kvasac aktivirati. Prosejati brašno u posudu za mešanje i dodati so.

Ostatak šećera i jaja umutiti blago žicom za mućenje, pa sjediniti sa aktiviranim kvascem,

a zatim sve sipati u posudu sa brašnom, dodati maslac i zamesiti testo.

Testo mesiti nekih 10-tak minuta (najbolje je koristiti mikser i nastavak za testo).

Testo zatim izručiti u posudu podmazanu uljem, prekriti folijom i ostaviti na toplom mestu da naraste,

oko sat i petnaest minuta. Otprilike 30 minuta pred kraj narastanja testa, izlomiti čokoladu u šerpici,

dodati maslac, šećer i kakao, pa na laganoj vatri otopiti i sve lepo sjediniti.

Masu ostaviti zatim na nekih 10-15 minuta u zamrzivač (uz povremeno mešanje),


kako bi se smesa pretvorila u finu kremastu masu za mazanje, a da pritom ne bude previše tečna.

Pleh za pečenje dimenzija 15x30cm obložiti papirom za pečenje. Zagrejati rernu na 200C.

Nadošlo testo izručiti na radni sto posut brašnom i blago ga premesiti, a zatim ga podeliti na dva dela.

Rastanjiti oklagijom prvi deo testa, pa po čitavoj površini premazati pripremljenim čpkoladnim nadevom i

uviti testo u rolat. Postupak ponoviti i sa drugim delom testa. Rolate blago uviti prvo svaki posebno,

a onda umotati jedan oko drugog i pažljivo prebaciti u pleh. Ostaviti da odstoji 15 minuta pre pečenja.

Pre pečenja premazati umućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni 30 minuta, dok lepo ne porumeni.

Primjedbe