HURMAŠICE PUNJENE ČOKOLADOM I ORASIMA

 

Sastojci

tijesto

250g maslaca

2 jaja

2 pune kašike milerama

2 kašike šećera

pola Praška za pecivo Docela

500g brašna

fil

120g čokolade

40g maslaca

150g mljevenih oraha

agda

800g Šećera ( kristal)

600ml vode

Priprema

Dobro umutiti ,najbolje drvenom kašikom, omekšali maslac ,jaja ,šećer i mileram.

Izvagati brašno pa ga pomiješati sa praškom za pecivo i polako dodavati u umućenu smjesu ,prvo miješati drvnom kašikom pa onda rukom zamijesiti tijesto.Meni je bilo tamam brašna ,treba dobiti tijesto koje se ne lijepi za ruke.

Fil pripremiti tako da na pari ili u mikrovalnoj otopini čokoladu i maslac pa u to umiješate mljevene orahe.

Od tijesta otkidati komade veličine male mandarinice i na rendi ih rastanjiti i puniti pripremljenim filom.Zatvoriti i lagano valjati preko rende da dobijemo šaru i da formiramo oblik hurmašice.


Pripremljene hurmašice redati u tepsiju ,meni je bio pun pleh od rerne.

Peći ih u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni ,neka blago porumene.

Kada hurmašice stavimo peći ,pravimo agdu .Šećer i vodu prokuhamo i onda smanjimo temp. pa neka kuha još 5 minuta.

Primjedbe