Sastojci:
Za testo:
– 250g mekog brašna
– 250g oštrog brašna
– 250 g margarina
– 1dl belog vina
– 100g šećera u prahu
– 3 žumanca
– 1 kašičica praška za pecivo
– prstohvat soli
Za nadev od maka:
– 200g mlevenog
vina,55dl belog vina – 1
– 100g šećera
– 50g suvog grožđa
Za nadev od oraha:
– 200g mlevenih oraha
– 1,5dl belog vina
– 100g šećera
– 50g suvog grožđa
Za nadev od jabuke:
– 800g rendanih jabuka – oceđenih –
sok od jednog limuna
– 2 kašike meda
– 1/4 kašičice – mlevenog voća
1/4 kašičice mlevenog karanfilića
– 250g pekmeza od šljiva
– 1 jaje za premazivanje kore
– 4 kašike šećera u prahu za posipanje
priprema:
Prosejati obe vrste brašna, šećer, so i prašak za pecivo. Dodati žumanca i iseckani margarin i sve zajedno izmrviti. Sipati vino i zameniti testo. Uviti u providnu foliju i staviti u frižider dok se ne pripreme nadevi
Rendane jabuke preliti sokom od limuna, dodati cimet, karanfiliće i med. 3Izmešati i ostaviti sa strane. U dvije manje šerpice sipati vino, dodati šećer i suvo grožđe i zagrejati da se šećer istopi. Preliti mak i orahe, sjediniti sastojke i ostaviti da se nadevi ohlade. Dublju tepsiju, 25cmx25cm obložiti papirom za pečenje. Zagrejati rernu na 180 stepeni.
Primjedbe
Objavi komentar