PRAVE DOMAĆE KIFLE A KAO DA SU IZ PEKARE

 

Sastojci

1/2 kg Brasna(mozda malo manje/vise)

1 kaska secera

1 paket kvasca ili 1/2 kocke svjezeg kvasca

100 ml tople vode(po potrebi dodati vise)

100 ml toplog mlijeka

50 g rastopljenog putera

1 kaskica sirceta


Priprema


Prvo pripremite kvasac s tim sto ce te istresti kesicu ili ako je svijez razmrviti kvasac, dodajte malo secera i 50 ml mlake vode pa ostavite na toplom mjestu oko 5 minuta.

U medju vremenu, uzmite vecu zdjelu (ili stojeci mikser)pa u nju prosijte malo vise od pola brasna, napravite rupu u sredini pa dodajte sol, nadosli kvasac,mlijeko,sirce ,puter i preostalu vodu i zamijenite glatko tijesto. Ostatak brasna dodajte po potrebi kao i vodu. loading… Potkuhajte rukama/mikserom dok god vam tijesto nebude elastično. Namazite zdjelu malo uljem pa ostavite tijesto da nadode (pokrijte ga kuhinjskim krpom oko 1 sat)

Kad tijesto nadode ponovo ga rukama jedno 2-3 minute potkuhavati pa onda napraviti loptice pa svaku oklagijom razviti i saviti kao zarolati i ostaviti ih još 30 minuta da rastu.

Rernu zagrijati na 200 stepeni C pa kifle premazati jednim umucenim jajetom ili vodom i posuti sezamom,curukotom ili krupnom morskom soli. Peci dok ne porumene.


Posluživanje


Kad izvadite stavite ih u kuhinjsku krpu pokrijte malo pa posluzite vuce.


Primjedbe