SASTOJCI:
stari hleb, najbolje od pre 2-3 dana, 10-12 kriški
3 jaja
3 dl mleka
prstohvat soli
ulje za prženje
PRIPREMA:
U činiji razmutiti jaja viljuškom. Doliti mleko i so, i promešati.
Ako će prženice biti samo slatke može se dodati i kesica vanilin šećera.
Svaku krišku umočiti sa obe strane u mešavinu jaja i mleka, i složiti na tacnu.
Krišku ne treba potopiti skroz u ovu tečnost jer se lako može desiti da se previše natopi i raspadne, nego je samo kratko umočiti sa jedne, pa sa druge strane (napomena za dragog – moraju se malo umočiti prstići, nije ništa strašno
Na zagrejanom teflonskom tiganju sipati ulja u količini dovoljnoj da pokrije dno u tankom sloju, i pržiti hleb otprilike minut-dva sa svake strane.
Prva tura može da se prži na 6-ici, posle već treba smanjiti na 5 ili 4 da se ne zagorevaju. Prženica spolja treba da se dobije koricu a unutra da ostane meka
.
Na teflonskom ili drugom non-stick tiganju prženice mogu se pržiti i na manje ulja, dve-tri kašike po turi, jedan duži period sam ih tako spremala.
Kasnije se vratila suština samih prženica – prženju pa malo povećala količinu ulja, ukusnije su mi takve. Ali u principu, dosta je fleksibilno na koliko će se ulja pržiti.
Primjedbe
Objavi komentar