PIRAMIDA OD VIŠANJA…KOLAČ KOJI ĆE OBRADOVATI VAŠE NAJMILIJE

 

Vjerovatno vas je dosta čulo za ovaj Piramida kolač ili čak tortu. Često kada je sezona višanja moja svekrva priprema ovaj kolač koji se svima sviđa i onda obavezno traže recept, jer je stvarno jako dobar.

Već dugu godinu imam ovaj recept na blogu, odlučila sam ga obnoviti sa novim slikama i videom kako bi vam olakšala pripremu. Piramida kolač možete pripremiti sa svježim višnjama ili onima iz teglice. Ako koristite svježe višnje, nakon što ih očistite dodajte dvije žlice šećera i malo odstoje dok pripremate tijesto. Svakako ih još prije slaganja na tijesto dobro procjedite i stisnite rukama. Svojim posebnim i dekorativnim izgledom zasigurno će zainteresirati sve prisutne. Stvarno je veoma ukusan.

Hrskavo pečene kore od lisnatog tijesta punjenog višnjama, spojene vanilin kremom od pudinga i sve zaokruženo slatkim vrhnjem, jednostavno neopisivo riječima. Definitivno preporučujem da ga isprobate i uvjerite se sami, ako još niste.

Predlažem da pogledate i ove recepte: Lisnata vanilija torta s malinama, Pavlove mini tortice i Princes torta.

SASTOJCI:
500 g lisnatog tijesta
1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
10 žlica šećera
125 g margarina ili maslaca
500 ml vrhnja za šlag 2
teglice višanja ili 1 kg svježih višanja
DEKORACIJA:
100 ml soka od višanja
vode
4 žlice 150 ml
(škrobnog brašna)
PRIPREMA KREME

  1. Za kremu u zdjelu dodajte puding od vanilije, šećera i 200 ml mlijeka, te pomiješajte.
  2. Ostatak mlijeka ulijte u lonac i stavite kuhati.
  3. Kada mlijeko zakipi, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljeni puding.
  4. Sve zajedno vratite kuhati.
  5. Gotovu kremu prebacite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
  6. Ohlađenoj kremi uklonite foliju, te izmiksajte.
  7. Dodajte margarin ili maslac, sobne temperature, te sjedinite.

ROLICE OD LISNATOG TIJESTA PRIPREMA

  1. Pripremite lisnato tijesto tako da pobrašnite radnu površinu i razvaljate odmrznuto tijesto.
  2. Krajeve poravnajte tako da budu dimenzije 30 x 30 cm.
  3. Izrežite na trake širine 6 cm.
  4. Višnje prebacite u sjediljku i ostavite da se dobro ocijede.
  5. Na sredinu postavite ocijeđene višnje.
  6. Zamotajte ih u tijesto, te vrhove pritisnite prstima da se tijesto zalijepi.
  7. Na isti način ponovite postupak sa drugim lisnatim tijestom, dobit ćete 10 roli.
  8. Višnje u tijestu postavite u kalup sa masnim papirom.
  9. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 – 25 minuta, da lijepo porumene.
  10. Ostavite da se ohlade.

Primjedbe