Vjerovatno vas je dosta čulo za ovaj Piramida kolač ili čak tortu. Često kada je sezona višanja moja svekrva priprema ovaj kolač koji se svima sviđa i onda obavezno traže recept, jer je stvarno jako dobar.
Već dugu godinu imam ovaj recept na blogu, odlučila sam ga obnoviti sa novim slikama i videom kako bi vam olakšala pripremu. Piramida kolač možete pripremiti sa svježim višnjama ili onima iz teglice. Ako koristite svježe višnje, nakon što ih očistite dodajte dvije žlice šećera i malo odstoje dok pripremate tijesto. Svakako ih još prije slaganja na tijesto dobro procjedite i stisnite rukama. Svojim posebnim i dekorativnim izgledom zasigurno će zainteresirati sve prisutne. Stvarno je veoma ukusan.
Hrskavo pečene kore od lisnatog tijesta punjenog višnjama, spojene vanilin kremom od pudinga i sve zaokruženo slatkim vrhnjem, jednostavno neopisivo riječima. Definitivno preporučujem da ga isprobate i uvjerite se sami, ako još niste.
Predlažem da pogledate i ove recepte: Lisnata vanilija torta s malinama, Pavlove mini tortice i Princes torta.
SASTOJCI:
500 g lisnatog tijesta
1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
10 žlica šećera
125 g margarina ili maslaca
500 ml vrhnja za šlag 2
teglice višanja ili 1 kg svježih višanja
DEKORACIJA:
100 ml soka od višanja
vode
4 žlice 150 ml
(škrobnog brašna)
PRIPREMA KREME
- Za kremu u zdjelu dodajte puding od vanilije, šećera i 200 ml mlijeka, te pomiješajte.
- Ostatak mlijeka ulijte u lonac i stavite kuhati.
- Kada mlijeko zakipi, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljeni puding.
- Sve zajedno vratite kuhati.
- Gotovu kremu prebacite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
- Ohlađenoj kremi uklonite foliju, te izmiksajte.
- Dodajte margarin ili maslac, sobne temperature, te sjedinite.
ROLICE OD LISNATOG TIJESTA PRIPREMA
- Pripremite lisnato tijesto tako da pobrašnite radnu površinu i razvaljate odmrznuto tijesto.
- Krajeve poravnajte tako da budu dimenzije 30 x 30 cm.
- Izrežite na trake širine 6 cm.
- Višnje prebacite u sjediljku i ostavite da se dobro ocijede.
- Na sredinu postavite ocijeđene višnje.
- Zamotajte ih u tijesto, te vrhove pritisnite prstima da se tijesto zalijepi.
- Na isti način ponovite postupak sa drugim lisnatim tijestom, dobit ćete 10 roli.
- Višnje u tijestu postavite u kalup sa masnim papirom.
- Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 – 25 minuta, da lijepo porumene.
- Ostavite da se ohlade.
Primjedbe
Objavi komentar