PUHANCI…ZA MALO DELA, PUNA IH JE ZDELA!

 

Sastojci

400 g glatkog brašna
200 ml mlake vode
20 g svježe kvasce (½ kockice)

½ žličice šećera
1 žličica soli (5 g)
… i još:
ulje za prženje

Priprema

Stavite brašno u zdjelu i napravite udubinu u koju ćete staviti svježi kvas razmućen u 0,5 dcl mlake vode sa malo šećera. Pustite na toplom da se kvas zapjeni.
Dodajte sol i preostalu mlaku vodu pa zamijesite glatko tijesto. Prekrijte zdjelu prijanjajućom folijom i ostavite na toplom mjestu da se duplo digne; dovoljno je ispod posude s tijestom staviti manju posudu s toplom vodom.

Na pobrašnjenoj radnoj podlozi, razvaljajte tijesto debljine oko 8-10 mm, narežite kotačićem na kvadriće veličine 8×10 cm (ili manje) i pustite ih pokrivene kuhinjskim krpom 10 minuta.

U srednje velikoj tavi ugrijte ulje i popečite puhance tako da svaki stavite u ulje prvo na stranu koja je na radnoj površini bila okrenuta prema gore (na ovaj način se napuhnu). Čim prestanu cvrčati ih pokrenite na drugu stranu i opet popecite do lijepe zlatno-žute boje.
Izvadite ih šupljikavom žlicom na kuhinjski papir da se upije višak masnoće.

Posluživanje Puhance
poslužite tople.
Savjet: U ovo tijesto možete dodati i nasjeckane 4 mlade ljutike ili luku (zeleni i bijeli dio). Biti će fino ukusni ali se neće toliko napuhnuti kao bez luka.

Primjedbe