TIJESTO MEKANO KAO PAMUK…SALENJACI POO RECEPTU MOJE MAME

 

Salenjake na ovaj način sam naučila raditi od moje tetke koja je majstor za dizana tijesta, njeni su još ljepši od mojih
Sastojci …
tijesto
:
1 kilogam brašna
pola litra mlijeka

2 decilitra mineralne vode
3 zlice šećera
1 zlica soli
1 jaje
1 kocka svježeg kvasca
oko 300 grama sala

Priprema:
Zagrijte mlijeko. Odvojiti malo i staviti kvasac da uskisne. Ostalo mlijeko staviti u posudu u kojoj ćete mijesiti pa dodati mineralnu vodu, šećer, sol, žumance i utučeno bjelance.U to staviti uzašli kvasac i polako dodati brašno da dobijete mekano tijesto (ne premekano).

Ostaviti da udvostruči obujam, razvaljati i mazati samljevenim salom(može i margarin) i tijesto preklopiti kao za lisnato tijesto. Ostaviti da miruje pola sata. Sve ponoviti još dva puta. Nakon toga razvaljati, rezati na trokute, na svaki trokut staviti malo marmeladu, zaviti i ostaviti kifle da narastu pa staviti peći na 200 stupnjeva.
Pečene posuti šećerom u prahu. Kad mi nestane sala kojeg uvijek stavim u zamrzivač da imam u toplim danima zamijenim ga margarinom.

Primjedbe