Salenjake na ovaj način sam naučila raditi od moje tetke koja je majstor za dizana tijesta, njeni su još ljepši od mojih
Sastojci …
tijesto :
1 kilogam brašna
pola litra mlijeka
2 decilitra mineralne vode
3 zlice šećera
1 zlica soli
1 jaje
1 kocka svježeg kvasca
oko 300 grama sala
Priprema:
Zagrijte mlijeko. Odvojiti malo i staviti kvasac da uskisne. Ostalo mlijeko staviti u posudu u kojoj ćete mijesiti pa dodati mineralnu vodu, šećer, sol, žumance i utučeno bjelance.U to staviti uzašli kvasac i polako dodati brašno da dobijete mekano tijesto (ne premekano).
Ostaviti da udvostruči obujam, razvaljati i mazati samljevenim salom(može i margarin) i tijesto preklopiti kao za lisnato tijesto. Ostaviti da miruje pola sata. Sve ponoviti još dva puta. Nakon toga razvaljati, rezati na trokute, na svaki trokut staviti malo marmeladu, zaviti i ostaviti kifle da narastu pa staviti peći na 200 stupnjeva.
Pečene posuti šećerom u prahu. Kad mi nestane sala kojeg uvijek stavim u zamrzivač da imam u toplim danima zamijenim ga margarinom.
Primjedbe
Objavi komentar