NEPEČENA SARAJEVSKA TORTA! SAVRŠENSTVO KOJE SE TOPI U USTIMA

 

Evo i recepta….drugarica mi ga je izdiktirala telefonom pa vam prenosim recept za ovu tortu, mene je takodje odusevila mekocom i ukusom. Inace, recept je od svekrve njene najbolje drugarice…

SASTOJCI:

1 i po pakovanje rozen kora

1,5 l mleka

5 kom. jaja

800 g secera

12 kasika brasna

400 g kvalitetne cokolade za kuvanje

500 g mlevenih oraha

4 kesice vanilin secera

1 limun-rendana kora

GLAZURA:

100 g cokolade za kuvanje

1/2 soljice mleka

1/2 soljice secera

1/2 margarine

PRIPREMA

Umutiti belanca posebno sa 800 g secera da se šecer razbije, ne mora mnogo cvrsto, dodati zumanca i jos malo mutiti. U posebnoj posudi razmutiti 12 kasika brasna sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Sipati razmuceno brasno u umucena jaja, lepo promesati da se sjedini. Kad mleko provri, skloniti sa vatre i varjacom umesati masu od jaja i brasna, lepo sjediniti i vratiti se na tihu vatru, pa skuvati gust krem ​​uz neprestano mesanje. U vruc krem ​​dodati 400 g kvalitetne gorke cokolade za kuvanje tipa Menaz ili slicno, nikako kakao sto, mesati da se lepo rastopi.

Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno mešanje. U ohladen krem ​​dodati 500 g mlevenih oraha, 4 vanilin secera i rendanu koru jednog limuna. Filovati korice tanko, koliko je potrebno da se premaze korica, redi jednu preko druga blago pritiskajuci da se spoje. Preliti glazurom koju treba otopiti na pari. Tortu mozete cuvati na hladnoj terasi, bice jos socnija i lepsa nego u frizideru. Ili je ostavite par sati na sobnoj temperaturi, pa tek onda stavite u frizider, tamni ce fino da omeksaju korice i bice socnija.

Posluživanje:

Torta na slici je pravljena od jednog pakovanja korice za rozen tortu, ali je ostalo dosta fila iako je bogato filovana, tako da je predlog da se doda bar jos pola pakovanja, uostalom filujte dok imate korice, samo tanko premazujte filom. Takodje, moze se napraviti i sa domacim tankim koricama, ima ovde majstorica za to. Obavezno je napravite dan ranije, da bi kore omeksale i povukle fil, tako da se i ne osecaju iako se vide, verujte

Primjedbe